Зелени чај растапа масноће

Напитак справљен од осушених зелених листова може да истопи масне наслаге и убрза процес мршављења, али и смањи ниво холестерола, што је нарочито важно у превенцији дијабетеса и болести срца. Реч је и о јаком антиоксиданту, а стручњаци дају предност зеленом чају припремљеном на традиционалан начин.

Бројне стручњаке у свету већ годинама интригирају благотворна својства зеленог чаја.

Резултати разних истраживања потврђују да напитак справљен од осушених зелених листова може да смањи ниво холестерола, истопи масне наслаге и тако убрза процес мршављења, у превенцији дијабетеса, деменције и можданог удара игра важну улогу.

Највише пажње привлачи сврставање зеленог чаја међу природне производе који чувају организам од болести срца и рака.

Ипак, осим лабораторијских открића, још нема потврда о позитивном утицају тог напитка на здравље људи добијених на већем узорку. Неколико студија, спроведених на већем броју испитаника, било је фокусирано на дејство које зелени чај има на болести срца и рак.

Резултати нису тако лоши, али као главну замерку досадашњих истраживања стручњаци истичу чињеницу да су извођена на Истоку где је зелени чај део свакодневне исхране, као и риба и соја.

Недавно је група јапанских стручњака утврдила да напитак за који се до сада сматрало да штити од рака дојке, нема то дејство.

Међутим, научници су истакли да није примећена никаква веза између конзумирања зеленог чаја и опасности од појаве рака дојке.

До тих закључака истраживачи су дошли током петогодишњег истраживања, чији су резултати објављени у медицинском часпису Истраживање рака дојке (Breast cancer research).

Истраживање се састојало у испитивању здравственог стања 54.000 жена, међу којима је 12 одсто пило мање од шоље зеленог чаја дневно, а 27 одсто више од пет шоља.

Током дуготрајног истраживања, међутим, није примећена никаква разлика између те две групе конзументкиња чаја.

Нутриционисткиња и представница Америчке асоцијације дијететичара Кетрин Талмаџ каже да верује у благотворност материја које се налазе и у зеленом, белом и црном чају.

Без обзира на све нејасноће, зелени чај има важно антиоксидантно дејство и бројне састојке који су корисни за одржавање доброг здравља, истичу и представници Америчке асоцијације за болести срца.

Заштитне, антиоксидантне материје „лове" слободне радикале који оштећују ДНК и доводе до развоја бројних болести, почев од рака, крвних угрушака, атеросклерозе.

Зелени чај и његови екстракти потврђени су „терминатори" када је реч о наталоженим масноћама у телу. Ароматични напитак посебно је важан у борби против лошег холестерола, али и масноћа нагомиланих у целом телу, што су два истакнутија фактора ризика болести срца и дијабетеса.

Када је реч о додацима исхрани који садрже материје добијене из те биљке, лекари саветују опрез и препоручују чај као проверенији производ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво