Читај ми!

Лепота има цену, али естетске операције могу имати фаталне исходе

Липосукције, кавитације, силикони, промене личног описа и разни други естетски захвати могу пацијенте да „коштају главе“. Шта све може да крене по злу када се неко одлучи да се подвргне тоталној анестезији и пластичним захватима само због неколико килограма вишка, малих груди или већег носа, објашњава професор др Марјан Новаковић,специјалиста естетске хирургије.

Мис Еквадора, а потом и целе Јужне Америке, деветнаестогодишња Кетрин Кандо, умрла је током операције уклањања масних наслага. Несрећна лепотица умрла је током липосукције од срчаног удара. Њена фамилија је изјавила да је пристала на липосукцију јер јој је било препоручено да скине пет килограма масних наслага.

Гост Јутарњег програма, проф. др Марјан Новаковић, специјалиста естетске хирургије, напомиње да свака хируршка интервенција собом носи неке могуће, уобичајене компликације, али и неке системске које могу да угрозе цео организам, а које лекари не очекују.

„Сви лекари који се баве хирургијом морали би доста о томе да знају и да науче. Али не само то, већ када им дође пацијент и жели неку од интервенција у естетској хирургији, лекар је дужан да му предочи све могуће компликације. Почев од анестезије, уколико мора бити општа, и пацијентима се мора рећи да постоји могућност чак и да не устану са операционог стола“, наглашава професор.

Важно је ко и где изводи пластичну операцију

Међутим, често се поједине естетске интервенције не обављају у болницама, већ у козметичким салонима. Професор наводи да су у питању углавном антиејџинг процедуре, али праве операције много ређе, и то углавном у локалној анестезији, што је такође недопустиво и кажњиво.

„Сви захвати, било у локалној или општој анестезији, раде се искључиво у здравственим установама, без обзира да ли су приватне или државне. Када је естетска хирургија у питању, ми имамо правилник о такозваној једнодневној хирургији, значи да се процедура чак и у општој анестезији заврши у једном дану, ту је јако ригорозан правилник, ко може да ради те интервенције, какав простор је потребан, шта треба да постоји од опреме и пре свега, кадра, сви потребни лекови“, истиче гост Јутарњег програма.

Мада се процедурама естетске хирургије подвргавају углавном млађе особе, без обзира на старост пацијента, спроводи се уобичајена преоперативна припрема, наглашава професор. Ради се комплетна крвна слика, фактори коагулације, налаз урина, закључак интернисте. Млађим пацијентима се не сликају плућа априори, због зрачења, али им се напомиње да уколико интерниста, после прегледа ЕКГ-а и осталих параметара, наложи, онда се захтева и снимак плућа.

„Када се раде дојке, предлажемо да се одради бар ултразвук дојки, без обзира на то да ли у питању млађе или старије особе, да би се видело постоје ли било какве почетне промене у смислу тумора“, додаје др Новаковић.

Пластична операција као поклон за рођендан

Резултати једне анкете су показали како су девојке у Србији најчешће као новогодишњи или рођендански поклон од родитеља тражиле естетске интервенције увећања усана, груди, операцију носа или јагодица.

Професор наглашава да су резултати анкете, по његовим сазнањима, апсолутно тачни.

„Обично се чека пунолетство или неки добар успех на факултету или средњој школи. У естетској хирургији се тачно зна шта се сме радити пре 18. године, а шта не. Такође, треба имати у виду индикацију, односно да ли особа има реалну, релативну или проширену индикацију за естетску интервенцију“, напомиње проф. др Марјан Новаковић.

Код особа које имају реалну индикацију, посебно у случају женске популације за коју се сматра да раније сазрева, није пресудно да ли је особа баш напунила 18 година или је у 18. години живота, то може да се толерише.

„Рецимо, мој колега је урадио операцију носа страној држављанки, ћерки амбасадора стране земље, која је имала 15 и по година. Међутим, њој се грба опет направила до 18. године, јер се сматра да раст и развој, и ти центри раста сазревају негде око 18. године. И то је разлог зашто инсистирамо на томе“, наглашава професор др Марјан Новаковић.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво