Читај ми!

Тимови у Институту „Дедиње“ постигли нови рекорд, 25 операција у дану

Изводећи 25 операција на отвореном срцу у једном дану, за непуних 12 сати, стручни тимови у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ надмашили су сопствени европски рекорд постигнут пролетос, када је урађен 21 оперативни захват.

У овом подвигу учествовало је око 80 медицинара - кардиохирурга, васкулараца, анестезиолога, кардиолога, инструментарки, анестетичара, перфузера, трансфузиолога, клиничких биохемичара, лабораната, медицинских сестара, техничара и болничара, наведно је у саопсстењу Института.

Са 21 урађеном операцијом у једном дану, „Дедиње“ је већ на првом месту у Европи, тако да, како истиче директор тог Института Милован Бојић, не руше сопствене рекорде због рекорда, већ овим великим бројкама смањују листе чекања, јер су кардиоваскуларне болести у Србији убице број један.

„Нажалост, деценијама смо међу првима у Европи по броју оболелих од ове пошасти. Кардиохируршки тимови Института 'Дедиње' јутрос су кренули у велики поход, у једном дану, оперисали су 25 пацијената различите старосне доби, од 40, па до оних који имају више од 70 година. Тимови раде комбиноване кардиохируршке процедуре, замене аортног и митралног залистка, коронарни бајпас, хирургију аорте. Овај 5. децембар 2022. године остаће, уверен сам, уписан у историју српске медицине, јер оволики број операција на отвореном срцу ниједна клиника у Европи до сад није постигла“, рекао је Бојић.

Додао је да се на Институту труде се да листе чекања настале у време короне скрате, а потом и потпуно избришу.

„Иако смо и почетком ове године имали корону као реметилачки фактор, ипак је наша Клиника за кардиохирургију успела да ову годину приведе са 2.200 кардиохируршких процедура. У редовним условима, као што је било 2019. године, урадили смо две и по хиладе таквих операција, што нас је поставило на европски трон“, навео је директор Института.

Казао је да оццекује да ће у наредној календарској години листу чекања потпуно елиминисати.

Како је истакнуто у саопштењу, сви тимови су функционисали као један, а кључ успеха је, како кажу, тимски рад са великим ентузијазмом, где нико не пита ни колико је сати, ни који је дан.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво