Читај ми!

Педијатри: ХПВ вакцина је једна од најбезбеднијих и са великим процентом успешности

ХПВ вакцина је почетком јуна стигла у домове здравља широм Србије. Бесплатна је и препоручује се већ после девете године - и код девојчица и код дечака. Стручњаци поручују да је безбедна, и да ефикасно може превенирати одређене врсте карцинома које узрокују хумани папилома вируси.

Са више од 1.300 новооболелих и приближно 500 умрлих жена, рак грлића материце други је водећи узрок оболевања, и четврти узрок умирања од рака код жена у Србији. Превенција, која је однедавно у Србији свима доступна - ХПВ вакцина, може да смањи ризик од рака за скоро 90 одсто.

„Од јуна ове године дали смо 707 доза, како код девојчица, тако код и дечака, тако да интересовање јесте поприлично велико, и радимо у континуитету са едукацијом", рекла је за Клинику Наздравље др Анета Јовановић, педијатар из дома здравља „Палилула", и рекла да су за сада, трећину датих доза, примили дечаци.

„Ми смо дали 775 доза вакцина до сада, знамо да смо вакцинисали и преко 100 дечака што је велика ствар и јако смо задовољни, интересовање јес било највеће на почетку", додала је др Јелена Митровић, педијатар, дома здравља „Чукарица", и открива да у већини случајева са децом на вакцинацију долазе мајке. 

„Ово је први иновативни лек на листи лекова који је намењен за превенцију. До сада су се на листи лекова давали лекови који су искључиво за болесне пацијенте, међутим од ове листе смо почели са значајним улагањем у иновативне лекове за превенцију односно заштиту становништва. Интересовање за ХПВ вакцину од јуна месеца је више него задовољавајуће и више од очекиваног. До сада је вакцинисано више од 17 хиљада младих узраста од девет до 19 година. Око половине су добили две дозе, остали три дозе. Обезбедили смо најквалитетнију вакцину и то деветовалентну, која покрива највећи број сојева ХПВ вируса. Иначе од стране СЗО ово је једна од најбезбеднијих вакцина", рекла је др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

„До овог момента смо дали око 700 доза против ХПВ вируса, Гардасил 9. Наравно да је важна комуникација, али је јако важна и посвећеност педијатара у свим локалним самоуправама. Управо то је оно што је дало додатну снагу нашој кампањи. Верујем да ћемо после ове заједничке поруке да смо сви удружени на истом задатку заштитити здравље својих најмилијих, постићи још боље резултате", изјавио је Бранко Вујковић из Завода за јавно здравље у Шапцу.

За ову вакцину забележено је велико интересовање, осим у Шапцу, још и Пожаревцу, Београду, Новом Саду... То је резултат кампање која најпре подразумева едукацију, дељење материјала са информацијама, давање консултација приликом посета педијатру, а било је и организованих састанака са родитељима, представницима школа...

Када је реч о дилемама, др Анета Јовановић каже да су питања која им се упућују углавном у вези са безбедношћу вакцине и нежељеним ефектима.

Тинејџери постављају логична питања  

„Вакцина против хуманог папилома вируса је, према Светској здравственој организацији, на основу огромног броја клиничких студија које су рађене од 2006, па се и дан данас, једна од најбезбеднијих вакцина. Ефикасност је висока, и до 100 посто превенције карцинома грлића материце, а и других малигнитета које овај вирус изазива", објаснила је др Јовановић.

Код дечака, вакцина превенира, не само карциноме аногениталне регије - пениса и завршног дела дебелог црева, већ и усне дупље, ждрела, гласних жица...

Докторка Митровић каже да у разговору са тинејџерима о овој вакцини добија врло логична питања. Њих интересује, на пример, како каже, утицај вакцине на плодност. Митровићева истиче да, на основу петнаестогодишњег искуства давања ове вакције у свету - она не утиче на плодност.

„При ступању у сексуалне односе, врло је лако добити овај вирус, осам од десет људи ће га добити, а болест - карцином, ће се развити тек за двадесет година. Да бисмо ми виели какви су успеси постигнути ХПВ имунизацијом, мора тај период да прође. У неким земљама је већ прошао, и у скандинавским земљама и у Аустралији се већ види смањење карцинома, а и у осталим земљама се већ види смањење предканцерозних лезија", испричала је др Митровић.

Ова вакцина се може давати већ после девете године, а у неким земљама се даје и до 45. године, што може и код нас. У Србији је бесплатна за усраст од 9. до 19. године. Прима се у више доза у односу на узраст.

Карцином грлића материце, који се вакцином сада може превенирати је карцином од којег умиру жене у све млађим годинама.

„Ниједна мајка не треба да буде у дилеми да ли треба да да својој девојчици ову вакцину", наглашава др Митровић.

Такође, осим вакцине, неопходност превентивних прегледа и даље остаје, како би резултати у борби против ових врста канцера - били још бољи.

Доторка Митровић на крају каже да „су планови - да доктори буду досадни", да их што више људи и родитеља чује.

„Пацијенти који су против деле су у две групе, једни су они који за вакв+цину нису чули, и зато отоме треба причати, да они чују, а други разлог је - што се плаше. Најчешће се родитељи плаше, да неће некако нашкодити свом детету. Мислим да је важно да им објаснимо да у овој вакцини не постоји никакав живи вирус, никакав ДНК материјал неће никако модификовати ДНК деце... Најгоре што може да вам се деси са овом вакцином је да вам баш у тих десет посто не помогне, али имате 90 посто шансе да превенирате страшне болести које деца могу добити једног дана", закључила је др Митровић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво