Одмарајте очи у паузама ако радите за рачунаром и сачувајте вид

Савремене технологије осим добробити донеле су и проблеме. Бројна истраживања показују да дуг боравак пред екранима и рачунарима може узроковати проблеме са видом и недостатком концентрације код деце и младих.

Према последњим истраживањима, деца и млади старости између осам и осамнаест година - проводе у просеку седам сати дневно испред рачунара, мобилних телефона, и других уређаја. Стручњаци су сагласни - нису крива деца, већ одговорност сносе родитељи.

„Од рођења па до друге године деца не би требало да проводе време испред екрана. Од друге до пете године препорука је да то не буде више од једног сата дневно. Од пете, шесте године, узраст који одговоара школском, веома је важно да родитељи, наставници, креирају индивидуални план коришћења дигиталних уређаја", изјавила је Добринка Кузмановић, психолог.

Стручњаци кажу да немају одговор на питање оптималног времена које се може провести испред екрана - али знају за сигнале који упозоравају да проблем постоји. Кажу да су ограничења неопходна како би деца имала времена и за друге активности.

„Када јасно видите да је везано за екран, да друге активности трпе на рачун тих активности испред екрана, да има проблема у школи, да има проблема у односу са вршњацима, да све мање времена проводи са породицом, то су индикатори да се упалила црвена лампица", додала је Кузмановићева.

Током пандемије деца су била додатно изложена рачунарима и вишесатном гледању у екран, што је, према речима стручњака, био најчешћи разлог доласка на очни преглед.

„То је редовна појава у последње две године. Затим су тај рад за рачунаром пребацивали на играње игрица за рачунаром, и главна тегоба је - Не видим добро! Али - Не видим добро ни на близу ни на далеко. Тако стање се лечи применом капи, које буквално насилно хемијским путем истегну ту мускулатуру у оку, и дете онда у неком периоду од више дана не може добро да види на близу, али то је једини начин да се више поновљана акција мишића раскине", објаснила је др Дина Клевернић, офталмолог.

Друга група симптома је сувоћа ока изазвана ретким трептањем. Праћена је црвенилом и осећајем пецкања у оку. Истраживања показују да изложеност дигиталним уређајима - не може довести до трајног оштећења ока.

„Најбоља превенција је правити паузе у раду приликом рада за рачунаром. Најгора верзија је гледање у телефон и екран. Паузе би требало да буду на сваких 45 минута по минут, два, гледања на далеко јер је то начин да се мишићи ока истегну и опусте", додаје др Клевернић.

Стручњаци указују и на то да су родитељи најбољи пример својој деци. Саветују им да покажу да могу без рачунара и мобилних телефона, и указују им на друге активности које ће им заокупити пажњу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво