Читај ми!

Слатко је грожђе, али изузетно корисно чак и за дијабетичаре

У јеку сезоне грожђа немојте заобилазити ово воће јер осим што је укусно, помоћи ће вашем организму у очувању здравља, али и лепоте. Иако су прилично слатке, од ових сочних куглица, наравно у мањим количинама, користи могу имати и они који због повишеног шећера или инсулина у крви заобилазе воће.

Бели, розикасти или плавољубичасти гроздови пуни су витамина и минерала и као такви, поручују нутриционисти, требало би да буду свакодневно на трпези у ово доба године.

Одличан начин да се опскрбите витамином Ц је кроз унос грожђа. У овом воћу има и других важних материја као што су антиоксиданси, витамин К и калијум.

Грожђе је пуно воде, што може помоћи да останемо хидрирани.

На листи предности исхране у којој је грожђе заступљено је јачи имунитет који дугујемо већ поменутим антиоксидантним материјама и витамину Ц.

Ово воће је, управо због тога, и одличан савезник у борби против слободних радикала. То ће смањити шансе за развој канцерозних обољења и успорити старење.

За танине, којих има највише у тамнијим, ароматичним сортама грожђа добро се зна, а међу здравственим бенефитима које доносе су: благотворно дејство на кардиоваскуларни систем, заштита од бактерија и гљивица.

Танини су и одлични чистачи организма јер избацују токсине и ублажавају последице њиховог дејства, нарочито у систему органа за варење.

Упркос томе што непцу делује као да је садржај шећера у овом воћу веома висок, чак и дијабетичари и особе са инсулинском резистенцијом треба да га једу. У зависности од сорте, гликемијски индекс грожђа је између 43 и 53, што га сврстава у намирнице са нижим ризиком по скок инсулина и шећера у крви. 

Новија истраживања показују да грожђе помаже у регулацији нивоа шећера, као и да повећава осетљивост на инсулин, што утиче на бољу искоришћеност шећера. Наравно, они са оваквим здравственим тегобама, ипак треба да уживају у овом воћу уз дозу опреза када је количина у питању. 

Слане и слатке грицкалице замените ароматичним и сочним плодовима винове лозе и боље ћете спавати, имати здравије срце, крвне судове, кости, мозак.

Због свега тога искористите прилику док је свеже грожђе повољно и доступно на пијацама и у скоро свакој продавници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво