Читај ми!

На пут не крећите без антипиретика, аналгетика и пробиотика

Пандемија коронавируса још траје и зато када крећемо на пут наша путна апотека мора бити прилагођена ситуацији. Шта да понесемо, како да чувамо лекове и шта ако је леку истекао рок трајања објашњава фармаколог проф. др Јанко Самарџић са Института за фармакологију Медицинског факултета у Београду.

Пошто још увек морамо да размишљамо у контексту пандемије, порфесор Јанко Самарџић истиче да у нашој путној апотеци пре свега треба да се нађе антипиретик, лек који помаже смањењу повишене телесне температуре и нешто од аналгетика за смиривање и ублажавање лакших болова.

„Оно што бих посебно истакао не само у време пандемије коронавируса, већ и појаве мајмунских богиња. Ја сам недавно дошао из Њујорка где је проглашена ванредна ситуација тим поводом и где се инсистира на употреби дезифицијенаса, повећаној употреби дезифицијенаса, антисептика, најчешће је то 70% алкохол. Значи, морамо додатно да водимо рачуна о хигијени“, истиче гост Дневника.

Од осталих ствари у путној апотеци би требало да се нађу и пробиотски препарати који треба да спрече појаву инфекција гастроинтестиналног тракта, као и раствори за рехидратацију.

Када путујемо са децом, основно је да имамо у виду да деца нису мали одрасли и да не можемо исте лекове да примењујемо и код деце и код одраслих.

Хронични болесници морају да воде рачуна да понесу довољну количину лекова, али и медицинску документацију уколико им понестане одређеног лека.

Правилно чување лекова

Опште правило налаже да се лекови чувају у оригиналној кутији, на сувом и тамном месту заштићеном од влаге и од светлости. Треба избегавати екстремне промене температуре и чувати на температурама које су назначене на сваком паковању лека.

„Последице неправилног чувања лекова су губљење својства лека“, напомиње фармаколог.

Међутим, течни препарати, раствори и сирупи, пак, захтевају чување у фрижидеру на одговарајућој температури. У том случају треба набавити одговарајуће транспортне торбе или ручне фрижидере. Посебно треба обратити пажњу на препарате који захтевају одговарајућу припрему и растварање.

Рок трајања лека

Опште правило је да се лек користи до датума који је назначен на паковању. После истека рока лек не би требало одложити у комунални отпад, већ однети до најближе здравствене установе или апотеке која ће у складу са процедуром и правилницима Министарства здравља поступити на правилан начин, саветује професор.

„Уколико немамо оригинално паковање или се на блистеру или бочици не види датум истека рока, такав лек најбоље не користити“, наглашава др Самарџић.

Како храна делује на поједине лекове

Између лекова постоји велики број интеракција, али када је храна у питању, зна се да поједини антибиотици са калцијумом који се налази у високој концентрацији у млеку и млечним производима, може да ремети искористљивост тог лека.

„На нивоу метаболизма и на нивоу јетре постоје одређени, рецимо цитрусно воће, грејпфрут и ђумбир могу значајно да успоре метаболизам велике групе лекова тако да треба водити рачуна, а то наравно, стоји као упозорење у сваком упутству за лек“, истиче проф. др Јанко Самарџић.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво