Читај ми!

Дисциплина, терапија, течност – формула чувања кардиоваскуларног система

Како временске промене утичу на кардиоваскуларне промене у организму и шта се све дешава са нашим срцем и крвним судовима када су температуре ваздуха високе или ниске.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, проф др. Предраг Митровић, кардиолог КЦС, истакао је  да свака промена спољне средине – атмосферски притисак, влага, ветар – директно утиче на здравље, јер је човек у симбиози са природом. Тако свака промена притиска у спољној средини мења притисак и у нашем организму. Ако пијемо лекове потребно је да стално пратимо промене и прилагодимо терапију.

„Постоје две ствари које утичу на нас, прва је динамика крвних судова, јер срце пумпа крв кроз читав систем цеви, крвних судова, који се скупљају и шире у односу на притисак који се налази у спољним температурама. Када дође до захлађења, крвни судови се грче и долази до смањења васкуларног корита, где се крв налази и до скока крвног притиска. Јако је битан и унос течности у тело, јер када не уносимо довољно течности долази до повећања густине крви, која може да доведе до озбиљних болести", рекао је проф. др Предраг Митровић.

Истакао је да не треба да игноришемо симптоме као што је главобоља, нарочито потиљачна чији се бол шири ка ушима, мада може да нас боли и теме. Тада се обично ради о притиску. Ако се ради о болу у грудима који се шири ка рукама и лопатицама, обавезно се јавити лекару.

Савет за све пацијенте: Како се заштитити

„Ако је сувише топло, треба седети у климатизованим просторијама, али ако имамо потребу да изађемо, полако се прилагођавати температури, унос терапије, унос течности. Нашем организму на високим температурама прија хладовина и температура до 33 степена, као и напици са доста витамина. Треба избегавати боравак на сунцу", напоменуо је проф. др Предраг Митровић.

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво