Читај ми!

Који су знаци тромбозе и како спречити настанак проширених вена

Тромбоза, односно формирање крвног угрушка унутар крвних судова, за последицу има опструкцију протока крви кроз нападнути крвни суд. Ако се примете знаци тромбозе требало би одмах отићи лекару како би се спречиле компликације и то у року од 24 сата. У случају исхемије тај рок је још мањи - свега шест сати.

Васкуларни хирург ВМА др Иван Марјановић каже да би било најбоље да се они који примете знаке тромбозе јаве свом лекару у року од 24 сата, а он ће их даље упутити на ортопеда или васкуларног хирурга.

Др Марјановић истиче да људи најчешће покушају сами да лече симптоме - црвенило, оток, сјајна и напета кожа.

С друге стране, бледило коже, хладноћа стопала и руку може да укаже на исхемију. Златни период у ком би требало да се јави лекару је свега шест сати.

У том року треба да се уради реваскуларизација да би се екстремитет или орган вратио у првобитно стање и спречиле даље компликације, каже др Марјановић.

Напомиње да чак две трећине светске популације има проширене вене, које треба да се оперишу јер су извор разних компликација, а основна је управо тромбоза.

"Они који немају проширене вене треба да живе тако да превенирају њихов настанак - да не стоје дуго на једном месту, да не седе прекрштених ногу, да не седе са ногама испод себе већ да их подигну док седе. Вене не подносе топлоту и извор топлоте, стајање поред шпорета, радијатора, сунчање", рекао је за РТС др Марјановић.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво