Читај ми!

Хајдучка трава се с правом сматра моћном лековитом биљком

Легенда каже да је Ахил, непобедиви грчки јунак, своје ране видао хајдучком травом, а њему у част ова биљка је добила назив на латинском Achillea millefolium. Ахилову тајну су знали и наши хајдуци који су фино млевени прах од хајдучке траве увек носили са собом у свиленим кесицама, а наука је потврдила да су у праву.

Хајдучка трава је једна од најчешће употребљаваних лековитих биљка, а ужива огромно поверење људи и то сасвим оправдано, наглашава Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

„Хајдучка трава у свом саставу има антисептично етерично уље, а има и танина, тако да употреба за видање рана уопште није случајна и врло је научно оправдана“, додаје Антонијевић.

Од хајдучке траве се може направити и уљани мацерат, а за то су потребна само два састојка – свеже осушена хајдучка трава (цвет и лист) којом добро напунимо теглу и налијемо носећим уљем (хладно цеђено сунцокретово уље, на пример које је изузетно богато Е-витамином и самим тим благотворно делује на нашу кожу, а може и маслиново или ланено уље).

Важно је, наравно, да тегла у којој справљамо мацерат, буде потпуно сува и потпуно чиста. Теглу добро затворити и држати на хладном и тамном месту 40 дана. Теглу што чешће протрести током тих 40 дана.

Уље се затим процеди или кроз филтер папир или стерилну газу и поново се чува на тамном и хладном месту, а одличан је мелем за ране, опекотине и посекотине. Посебно се препоручује људима који имају проблема са хемороидима, посебно ако крваре.

Овако припремљено уље се може загрејати и у њему отопити пчелињи восак како би се добио мелем кремасте текстуре.

Чај се справља преливањем цветова, без кувања, јер ако се кува из хајдучке траве испаравају етерична уља која су носилац лековитих својстава ове биљке.

Чај од хајдучке траве се посебно препоручује за регулисање рада органа за варење, јер спада у групу горких и мирисних биљака које су, осим што су добре у чајевима, јако добре и за траварице, напомиње народни травар.

Благотворне комбинације са хајдучком травом

– Уколико се помеша хајдучка трава са једнаком количином невена и рузмарина добија се чај за побољшање циркулације. Уколико се тој мешавини дода и кантарион, онда ће јачати и крвне судове, што се препоручује људима који имају проблема са проширеним венама.

– Мешавина хајдучке траве, смиља и нане даје одличну комбинацију за проблеме са јетром.

– Уколико хајдучку траву помешамо са вирком, онда је то чај посебно добар за жене и препоручује се за уређивање менструалног циклуса, посебно за преобилне и болне менструације.

„Каже се да иако носи име хајдучка, више је женска биљка и да би свака жена бар једном годишње требало да спроведе куру комбинацијом хајдучке траве и вирка“, истиче Момчило Антонијевић.

– Комбинација хајдучице, зове, суручице и цвета липе у време епидемије респираторних инфекција, грипа и било каквих прехлада се препоручује и то не само онима који су се разболели, већ и као превентива.

– Оболелима од високог притиска се посебно препоручује комбинација хајдучке траве глога, имеле и раставића. Ова мешавина са имелом се препоручује и онима који пате од мигренозних главобоља.

– У комбинацији са матичњаком и коморачом уклања гасове, надимање стомака, лоше варење и гастритис.

Мере опреза

Не препоручује се дужа употреба хајдучке траве мушкарцима јер може да утиче на сперматогенезу. То практично значи да не би требало непрекидно, два месеца у континуитету да пију две или три шоље чаја од хајдучке траве.

Такође, хајдучка трава се не препоручује трудницама.

Пошто у пољу има доста биљака са белим цветићима, хајдучку траву ћете препознати по специфичном мирису када је протрљате међу прстима. Пошто има јако чврсту стабљику, најбоље је понети маказе када желимо да је беремо, а не да је чупамо из корена.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво