Читај ми!

Матичњаком, лавандом и валеријаном против бесаних ноћи

Ноћима не спавате без обзира на то колико сте уморни? Свакодневни проблеми пролазе вам пред очима док сатима лежите у кревету будни? Ако вам ово звучи познато, пробајте биљне чајеве пре него што се окренете озбиљним седативима. У сталној рубрици „Тајна биља“, новинар и народни травар Момчило Антонијевић открива које биљке могу да помогну.

Једна од најбољих биљака за ову сврху је матичњак, који је посебно благотворан за људе који су под сталним стресом и због тога не могу да спавају.

Са друге стране, такође је добар за људе којима је несаница последица прележане вирусне инфекције.

„Чај од матичњака у сврху помоћи при спавању се спрема тако што се прави јача доза од уобичајене. Потребне су две супене кашике осушеног листа матичњака које се прелију шољом кључале воде, промешате, поклопите и оставите да стоји двадесетак минута. Онда се процеди и пије пола сата до сат времена пре спавања“, објашњава Антонијевић.

Може се користити и етерично уље матичњака које се капне на прст и утрља на потиљак.

Занимљиво је да се матичњак препоручује и трудницама које имају проблем са несаницом. Веома је користан код њих јер делује и против мучнине.

Још једна биљка која је благотворна када је у питању несаница је лаванда. Може се комбиновати са матичњаком у ком случају се током припреме узима једна супена кашика лаванде и једна супена кашика матичњака.

„Можда једноставнији начин је да користите етерично уље лаванде. Може да се нанесе директно на кожу, на длан и дубоко удахнути чиме успоравате синаптичке везе и то је одличан препарат за све оне који не могу да престану да размишљају о проблемима са којима су се сусретали преко дана“, наводи Антонијевић.

Лаванда није само против мољаца, већ нам њен мирис помаже и да боље спавамо.

Биљка која је такође благотворна код побољшавања квалитета сна је и одољен, односно валеријана, а народни травар показао је и како се од ње прави тинктура.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво