Читај ми!

Стечена хемофилија је ретка болест, али излечива уколико се на време дијагностикује

Стечена хемофилија је аутоимуна болест о којој се ретко говори. Ову болест не треба мешати са урођеном хемофилијом, која се јавља од рођења и само код дечака. За разлику од урођене, стечена хемофилија се лечи уколико дијагноза буде благовремено постављена.

Стечена хемофилија је аутоимуни поремећај и може се јавити код оба пола у било ком животном добу. Ипак, код ове болести постоје два пика јављања – први је код трудница и током 12 месеци након порођаја, а други је код људи старијих од 60 година.

Због тога што је ретка, неретко се дешава да лекари и када виде модрице, не помисле одмах на ову болест, што може да узрокује кашњење у дијагностици и започињању лечења.

„Болест која се пре свега испољава појавом изненадних, обилних и животно угрожавајућих крварења. Највећи број болесника са стеченом хемофилијом има крварења по кожи, и у поткожном ткиву што се испољава крвним подливима. Треба имати у виду да и здраве особе имају склоност да им се с времена на време јаве мање модрице по телу. То не треба мешати са стањем стечене хемофилије где су модрице, у правилу, много веће. Значи, прекривају веће површине коже, веће од пет центиметара. Поред крварења по кожи, могу се појавити и други облици крварења - крв у мокраћи, крварење из гастроинтестиналног тракта. Могу се појавити обилна крварења због мањих повреда. Рецимо, особа не зна да има проблем са згрушавањем крви и извади зуб и има крварење продужено и до неколико дана“, објашњава проф. др Предраг Миљић, са Клинике за хематологију УКЦ Србије.

„Погађа подједнако и жене и мушкарце. Доста је ређа од урођене хемофилије, тако да је стечена хемофилија ултра-ретко стање. Не говори се о њој често, па и лекари не размишљају довољно често. Тако да нам је јако битно да ми испред Удружења хемофиличара Србије се трудимо да подигнемо свест о постојању стечене хемофилије“, наглашава Дејан Петровић, председник Удружења хемофиличара Србије.

Уколико се на време не започне са лечењем, болесници са стеченом хемофилијом су у веома високом ризику од смртоносних крварења.

Стечена хемофилија настаје услед стварања ауто-антитела. Ствара их организам, а везују се за постојећи осми фактор коагулацијеу крви и тиме му блокира функцију. Зато је процес згрушавања крви заустављен, и јављају се хематоми.

Узрок болести честзо није познат, а често на појаву стечене хемофилије утичу нека малигна оболења, трудноћа, лекови.

Модерна терапија , доступна о трошку државе, омогућава потпуно излечење.

„Садашњом савременом терпаијом се у више од 80 одсто случајева постиже заустављањe крварења, санирање, у релативно кратком периоду. Стечена се може потпуно излечити, за разлику од урођене, и из тог разлога је важно правовремено поставити дијагнозу, јер то су болесници који потпуно могу да се излече“, напомиње професор Миљић.

Све информације о стеченој хемофилији и они који имају овај проблем, и њихове породице, али и лекари могу добити и у Удружењу хемофиличара Србије.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво