Читај ми!

Српски лекари извели компликовану операцију на куцајућем срцу после тешког инфаркта

Најчешћи узрок смрти у Србији су кардиоваскуларне и цереброваскуларне болести, па зато лекари већ дуго воде борбу против лоших животних навика које умногоме доприносе таквој статистици, али и лечењу оних који имају генетске склоности ка таквим проблемима.

„Практично имамо епидемију кардиоваскуларних болести и праву поплаву пацијената којима су интервенције потребне. У новом Клиничком центру смо први пут урадили кардиохируршку операцију код болесника са тешким акутним инфарктом миокарда“, каже проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију УКЦС.

Уз помоћ минимално инвазивног вантелесног крвотока лекари су успели на оштећеном куцајућем срцу да изведу хируршку реваскуларизацију срца артеријским графтовима. Пацијент је сада добро, а лекари се надају да ће се тако и наставити.

Према његовим речима, потребно је да лекари на располагању имају све што им треба, било да је технологија у питању, стручно особље и дијапазон различитих процедура, како би могли да што боље лече пацијенте.

„У овом случају се радило о најтежем стању. Тежак инфаркт миокарда са значајно оштећеном функцијом леве коморе. Примена вантелесног крвотока омогућила нам је да изведемо нову процедуру, али и омогућила смањење неког потенцијалног оштећења“, објашњава Путник.

Нагласио је да се напорно ради и да осим ургентних случајева особље дневно оперише шест елективних болесника.

„Урадите све да не постанете наши пацијенти. Здрава исхрана, престаните да пушите, контролишите факторе ризика, притисак, масноће, шећер“, апеловао је Путник.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво