Читај ми!

Кампања „Ослони се на мене“, регистар давалаца коштане сржи

Зато што на свету можда постоји једна једина особа која може да помогне некоме ко је тешко оболео, зато је неопходно да и у националном, али и светском регистру давалаца коштане сржи, буде што више грађана. Зато што их нема много, порекнута је кампања "Ослони се на мене", а циљ је да до краја године у регистру буде 100 000 грађана.

Ово је Вања. Пре седам дана даривала је своје матичне ћелије из периферне крви. И већ је спасила живот непознатој особи, негде у иностранству. А ово је Добривоје. Боловао је од акутне леукемије. Њему су пре 6 година трансплантиране матичне ћелије једне Немице која је члан Светског регистра давалаца.

„Завршило се добро зато сто је тамо негде у Немачкој постојао неко ко је имао код који одговара мом коду и ћелије су могле да се трансплантирају са мало ризика. Ммоја ћерка је у регистру, сестрић моје супруге, очекујем да ће и мој син када напуни 18 година отићи да се пријави", истакао је Добривоје Степановић, трансплантирани пацијент. .

„Није ни болно ни непријатно, а тим доктора који је изузетно стручан побрине се да све буде максимално безбедно, и ниједан ризик за даваоца не постоји. С друге стране, приступањем Регистру ви добијате шансу да некоме спасите живот, често су примаоци деца", рекла је

Вања Тадић, 37 година/давалац матичних ћелија.
Ако имате од 18 до 45 година, и не болујете од тешких обољења, можете постати члан Регистра давалаца коштане сржи.

„Трансплантација матичних ћелија хематопозе је једини пут за излечење многих хематолошких обољења , болести имуног система и метаболизма. Једини лек је управо трансплантација...Зато је важно да постоји Национални јак регистар..Зашто, са повећањем броја повећава се могућност да прионађемо подузданог даваоца за сто већи број наших болесника", истакла је др Глорија Благојевић,Институт за трансфузију крви- Регистар давалаца коштане сржи.

Трансплантације матичних ћелија раде се у неколико здравствених установа у Србији, код деце, само у Институту за мајку и дете.

Да се упишете у Регистар, можете у сваком заводу за трансфузију крви. Сада нас је 10. 000 , а у словеначком два пута више. Светски регистар броји више од 40 милиона људи.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво