Читај ми!

Загађење нам доноси стерилитет, рак, кардиоваскуларна оболења

У последњих 50 година на земљи је нестало две трећине популације сисара, птица, гмизаваца, водоземаца и риба, поводом Дана биолошке разноврсности упозорава Светски фонд за природу. Загађењем животне средине уништавамо простор за живот себи и другим живим бићима. Све је више научних доказа да загађење утиче и на стерилитет мушкараца и жена.

У последњих 10 додина учетворостручен је број људи који имају проблем са стерилитетом.

„Оно што штети здрављу штети и репродукцији. Нажалост тај феномен је све присутнији и све више га откривамо и данас. Од седам парова на свету један има проблем. У нашој земљи, иако не постоји званичан регистар, све је већи број пацијената који долазе због лечења и због мушког и због женског фактора", истакао је проф. др Александар Љубић, специјалиста гинекологије и акушерства, "Биоцел" болница.

Професор хумане генетике Миодраг Стојковић је у студији рађеној на Харварду доказао присуство микро и нанопластике у људском организму и утицај загађења на репродуктивно здравље.

„Што се тиче мушког стерилитета који је у порасту то се јасно види на опадању броја и квалитета сперматозида. Ако ми сад поредимо број квалитет сперматозоида мушкараца од пре 50 година, данашњи број се преполовио. Код жена то се види са порастом и убрзаном потрошњом резерви јајних ћелија. У оним условима где жене живе и раде у условима повећаног загађења то умањење јајних ћелија иде знатно брже", рекао је проф. др Миодраг Стојковић,генетичар, Харвард.

У другој анализи професор Стојковић бавио се Балканом где је у градовима у просеку загађење двоструко веће од дозвољеног.

„Једна од тих студија је рађена у Хрватској и студија тачно показује да управо тамо где је загађеност ваздуха тим микро честицама висока, стопа мртворођене деце је повећана у односу на оне делове, крајеве односно пределе где таква загађеност ваздуха не постоји", напоменуо је проф. др Миодраг Стојковић,генетичар, Харвард.

Научне студије показују и да загађење утиче на генетски профил човека и доводи до болести као што су рак, неуродегенеративна, кардиоваскуларна обољења и аутизам.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво