Читај ми!

Запаљенске болести црева - не игноришите грчеве и крв у столици

Запаљенске болести црева су хроничне и доживотне. Још увек је непознат разлог њиховог настанка. Ипак, постоје симптоми које не смемо да игноришемо и због којих се морамо јавити лекару, како би дијагноза била правовремена, а лечење успешније.

Иако научна открића напредују великом брзином, многе појаве у медицини још нису до краја објашњене. У основи запаљенских болести црева лежи поремећај имунолошког одговора.

„На нивоу дигестивног тракта, ове болести захватају и дебело црево, а када је у питању Кронова болест, могу да захвате било који сегмент дигестивног тракта. У основи је запаљење односно инфламација али шта њу узрокује, то не знамо са сигурношћу", рекао је у Клиници Наздравље др Срђан Марковић, гастроентеролог КБЦ Звездара.

Додао је да узрок упале може бити нека храна, бактерија, али егзактан узрок ипак није познат као и то да постоје неке форме болести где одређену улогу игра генетика, због чега су забринути они који планирају породицу и децу.

„Постоји 10 до 15 одсто могућности да њихово дете добије, али не постоји ген који је оптужен за настанак ових болести", рекао је др Марковић.

Симптоми које према речима стручњака никако не треба игнорисати су крв у столици, и крвави пролив који је основна слика улцерозног колитиса.

Од симптома на које треба обратити пажњу су и грчевити болови у трбуху, нелагодности у стомаку, повишена температура и тегобе које ремете квалитет живота и због којих је важно рано јављање лекару како би се дијагностика урадила на време.

Последњих година, расте број пацијената са запаљенским болестима црева.

„Генерално, боља је дијагностика, чини ми се да брже долазе до нас и потребно је ширити свест о овој проблематици. У Србији има преко 10.000 оболелих, можда 12.000, 13.000, али очигледно да је степен здравствене неге бољи и да ми то више дијагностикујемо него ранијих година", додао је др Марковић.

Истиче да у дијагнози „постоје лутања" и да то зависи од лекара којем се пацијент првом обрати. Важна је правовремена и права дијагноза јер се некада запаљенске болести црева могу доста закомпликовати.

„Ако ми антизапаљенску терапију дамо раније, ефикасност те терапије ће бити боља. Није исто ако прву терапију дамо у првој години, годину и по болести, или након пет година мучења", упозорио је др Марковић.

Додао је да је нега ових пацијената употпуњена телемедицином, што је од посебног значаја током пандемије, јер је потребан иницијативни преглед, након којег се остали прегледи могу заказивати, а праћење и тумачење резултата може се обавити „на даљину".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво