Читај ми!

Због маникир третмана све више случајева меланома испод нокта

Изливање ноктију постало је део свакодневног живота многих жена, под изговором да ће неколико недеља имати беспрекоран маникир. Новија истраживања наговештавају да је последњих година све више случајева меланома управо испод нокта и око њега. Све су чешће гљивичне и бактеријске инфекције, алергије као и озбиљни деформитети.

Маникир процедура подразумева најпре шмирглање нокта, стављање лепка, затим гела, односно лака који се потом суши под УВ лампом. Сва та хемија, наводи саговорница Магазина на Првом Радио Београда, дерматолог др Јована Пелемиш, неминовно оштећује нокатну плочу.

Донекле повољна околност је да се ти третмани раде на три до четири недеље, али потребно је да се нокти у току године одмарају и у дужим временским интервалима.

До појаве гљивичних и бактеријских инфекција, по мишљењу дерматолога долази, пре свега, због нестручног рада.

„Већина маникирки није едукована како се правилно третира нокатна плоча. Ризик је и недовољно чист материјал са којим се ради. Он би требало да буде стерилан и да за сваког клијента буде употребљен само једном“, упозорава докторка Пелемиш.

Најопаснији део маникир процедуре је зрачење УВ лампом. Докторка Пелемиш објашњава да је зрачење из тих лампи опасније од оног из соларијума, јер је реч о УВА зрачењу (у соларијуму је УВБ зрачење). Зато би било добро да кожа на шакама буде заштићена неком фотопротективном кремом.

Додаје да ризик од меланома ипак, није велики. На светском нивоу је један до три одсто, што се сматра ретким. За сада не постоје експлицитне студије које доводе у везу изливање ноктију и настајање меланома.

Међутим, пацијенти све чешће долазе код дерматолога са врло непријатном клиничком сликом која настаје као последица дехидрације нокта, гљивичне или бактеријске инфекције. Зато је важно да се проблем на време препозна. Први знаци су одвајање нокта или промене у његовој боји.

Многе жене су склоне да поверују у сугестије нестручних људи. Тако је једна од заблуда да су ове технике добре за заштиту и јачање ноктију. Др Јована Пелемиш каже да је ефекат потпуно супротан.

Проблем је у томе што, да би се гел апликовао, мора да се скида површински слој нокта. Добра вест је да је на нашем тржишту све више природних материјала за негу ноктију, па би то могло и умањити ризик од оштећења и обољења, закључује гошћа Магазина на Првом.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво