Читај ми!

Научници на прагу да реше једну од мистерија бубуљица

Ћелије у кожи које стварају масне киселине играју велику улогу у избијању акни. Нови експерименти показали су да је појава бубуљица блиско повезана са фибробластима.

Фибробласти су најтипичнија врста везивног ткива у нашим телима. Оне имају градивну улогу у синтези свих компоненти тог ткива и, између осталог, производе и одржавају структуру наше коже.

Кључне су и у зацељивању рана, али њихова улога у избијању акни до сада није испитивана.

Стручњаци су сада, међутим, утврдили да подврста кожних фибробласта бурно реагује на бактерију cutibacterium acnes, одговорну за формирање бубуљица и узрочника упале која карактерише акне.

Када дођу у додир са овим бактеријама, фибробласти у кожи почињу да се претварају у масне ћелије у процесу који се назива реактивна адипогенеза.

Истовремено, током овог процеса ослобађа се кателицидин – пептид који има антимикробска својства.

„Ови налази могу да потпуно промене начин на који лечимо акне“, каже дерматолог Ричард Гало са Универзитета у Сан Дијегу.

„Претходно смо мислили да фоликуле длака играју најважнију улогу у развоју акни. У овој студији смо утврдили да друге ћелије у кожи имају огроман утицај на контролисање бактерија и развој акни“, истакао је Гало.

Акне су најчешће кожно обољење на свету. Током година научници су утврдили велики број фактора и механизама који утичу на њихов развој, али и даље има неких непознаница.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво