Читај ми!

Проф. др Војислав Перишић: Јабука кожара и кисели купус оружје против ковида

Воће и поврће богато витаминима А, Ц, Е и Д јача имунитет организма и омогућава му да се заштити и од коронавируса, али и од осталих сезонских вируса, тврди гастроентеролог проф. др Војислав Перишић, гостујући у емисији Магазин Првог програма Радио Београда.

Гастроентерлог проф. др Војислав Перишић је у емисији Магазин Првог програма Радио Београда, нагласио да здрава и правилна исхрана која подразумева конзумацију сезонског воћа и поврћа – које садржи витамине А, Ц, Д и Е, повећава тзв. наивни имунитет слузокожних мембрана дисајних органа које одбијају вирус када дођу у контакт са њим.

Пектин, који се добија печењем јабуке кожаре, облаже слузокожу и има антиинфективна дејства и спречава коронавирус, истиче Перишић и саветује да се јабука кожара – испечена и ољуштена, конзумира најмање три пута недељно.

Исти ефекат обезбеђује се конзумацијом киселог купуса, такође најмање три пута недељно, јер његове пробиотске бактерије одбијају коронавирус. Антиинфективне витамине садрже и бундева и дуња.

Перишић наводи да током зиме, која је период у коме је популација изложена сезонском грипу, препоручљиво јести намирнице богате, пре свега, витамином Ц – попут киселог купуса, киселе паприке, цвекле, рена, роткве, али и јабуку кожару. Две јабуке кожаре и поморанџа, или мандарина, у зимском периоду задовољавају потребу организма за витамином Ц. Професор каже и да сваки организам поседује „сензоре“ којима регулише потребу за витаминима.

Са друге стране, претрано узимање витаминских, таблетираних, суплемената доводи до хипервитаминозе, наглашава Перишић и указује де је противник њихове конзумације, осим витамина Д. Јер, свако поврће, према његовом мишљењу, обезбеђујући количину витамина неопходну за функционисање организма, представља адекватну замену за суплементе.

Професор Војислав Перишић упозорава да прекомерно уношење таблетозног витамина Ц може утицати на стварање камена у бубрегу и закисељавање организма.

Око 15 процената пестицида, који се налазе на воћу и поврћу, не могу се опрати и кроз исхрану се уносе у организам, објашњава професор Перишић. Прецизира да се они веома брзо апсорбују у организму и да отежавају правилан рад јетре. Стога би, како каже, требало јести намирнице које се не прскају или са релативно малом количином пестцида – јабуку кожару или будимку, мушмулу, бундеву ...

Перишић саветује да се уместо уља користи маст, а маслац уместо маргарина.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво