Читај ми!

Како сте преживели „тужни понедељак”

Ако нисте знали, јуче је био „тужни понедељак”, званично најдепресивнији дан у години. Да ли је и вас савладало лоше расположење?

„Тужни понедељак” (Blue Monday) је трећи понедељак у јануару сваке године. 

Према психолозима, овог дана у години имамо много разлога за тугу: хладно је (бар на нашој хемисфери), прошли су празници и враћамо се уобичајеној животној колотечини, сломљени смо и обузима нас кривица, јер су новогодишње одлуке да окренемо лист, вратимо се здравом животу, вежбамо, смршамо, променимо посао или партнера који нас нервира – пале у воду! Ништа од обећања самима себи нисмо још испунили.

Али да ли је „тужни понедељак" заиста најдепресивнији дан у години, или само маркетиншки трик?

Концепт дугујемо британском психологу Клифу Арналу, кога је 2004. године једна туристичка агенција замолила да дефинише „тужни понедељак". Он је потом направио и малу псеудонаучну формулу у виду разломка, састављену од свих фактора који утичу на могућу јануарску потиштеност: временских прилика, дуга, месечне плате, времена протеклог од Божића, ниског нивоа мотивације, времена протеклог од неуспеха у остварењу новогодишњих одлука, потребе да се предузме акција...

Његову квазиформулу потом је искористила та туристичка агенција за промоцију својих путних аранжмана, а сам Арнал је признао да није у питању никаква научно заснована претпоставка.

Према томе, уколико вас је ухватила јануарска туга – учините нешто за себе! Ако можете, отпутујте негде за викенд, приуштите себи неки концерт или представу, прошетајте са децом, позовите пријатеље на вечеру или изађите с њима на кафу.

Никад није касно да се вратите остварењу својих одлука.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво