Читај ми!

Самачки живот лоше утиче на здравље мушкараца, жене су мање угрожене

Истраживања су показала да године самосталног живота могу имати штетне последице по здравље људи. Нова студија показује да бар један од тих утицаја може бити посебно лош за мушкарце.

Усамљеност је повезана са погоршањем здравља, слабљењем благостања и спознаје – али живети сам не значи увек бити усамљен. Студија је проучавала узорке крви 4.835 учесника из биобанке за старење у Копенхагену, како би се испитали узроци упалних процеса.

„Пронашли смо значајну повезаност између раскида партнерства или година које су појединци провели сами и упале – само код мушкараца", рекла је др Каролина Дејвидсен, истраживач-сарадник на Одељењу за јавно здравље Универзитета у Копенхагену и ауторка публикације.

Жене су мање угрожене. Студија, објављена у часопису BMJ, разматрала је године живота и број раскида, јер крај значајних веза често прате периоди живота у којима људи живе сами, истакли су истраживачи.

Веза између осећаја усамљености и штетних утицаја на здравље је добро документована, рекао је др Питер Либи, специјалиста за кардиоваскуларну медицину у Бригаму који није био укључен у студију.

„Ова студија јача везу коју су стручњаци видели између нервног система и упала, што је значајан допринос разумевању срчаних болести", рекао је Елијаким Кислев, доцент на Хебрејском универзитету у Јерусалиму.

Шта неко ко живи сам – било по свом избору или стицајем околности треба да ради? Дејвидсен је рекао да те информације могу бити драгоцене за лекаре који их лече.

„Један [предлог] би могао бити саветовање здравственим радницима да буду свесни ове ризичне групе која можда живи са додатним друштвеним фактором ризика који се обично не узима у обзир", рекао је Кислев.

Знајући да се ризик од упале може повећати, Либи је додао да саветује пацијентима да теже здравом начину живота. 

„Када се суочите са недаћама било које врсте, редовна физичка активност и здрава исхрана могу помоћи добробити, психолошком и биолошком успеху”, истиче доктор.

Либи је проучавао обичаје у више од 30 земаља и обавио више од 140 интервјуа са самцима у Сједињеним Државама и Европи, са људима између 30 и 78 година који су били различити по полу, сексуалној опредељености, социоекономском и етничком пореклу.

Открио је да кључне разлике између срећних и несрећних самаца зависе од тога да ли су самци прихватили стереотипе и да им није стало да буду срећни, или раде на томе да се осећају испуњено.

„Усамљеност неких срећних самаца може да се надокнади на пример стицањем узбудљивих искустава, попут путовања или проналажења нових хобија", рекао је Елијаким Кислев.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво