Читај ми!

На Старој планини стручњаци разменили знања на Међународном конгресу интервентних кардиолога

На Старој планини одржан је Међународни конгрес интервентних кардиолога. Путем видео линка, бројне сесије, предавања, али и комплетне сложене интервенције, које су први пут рађене у ангио сали у Зајечару, могли су да прате сви учесници и лекари преко интернета.

Професор Осијев, са тимом интервентних кардиолога у Зајечару, новом методом стентова на приферним крвним судовима спасио је пацијента ампутације. То је био само један од компликованих случајева, који су учесници конгреса пратили путем видео линка.

У Србији има 36 ангио сала у којима се код инфаркта миокарда реагује брзо.

„За сат времена, за 60 минута може да се спаси један људски живот. То је нешто што је циљ нас интервентних кардиолога. Ми смо и у овој ситуацији, где по седам хиљада ковид пацијената лежи у нашим болницама, а наши интервентни кардиолози су ипак успели да одрже ритам и спасу велики број пацијената“, наглашава професор др Милан Недељковић.

Незаобилазна тема на конгресу била је и вакцинација хроничних, кардиоваскуларних болесника.

„Суштина је, ако вас болест нападне а ви имате и неку другу болест, бићете под много већим ризиком. Због тога немојте да размишљате о ризику од вакцине, он не постоји. Од вакцине у Србији није умро нико, а од ковида јесте, много људи“, напомиње проф. др Зоран Перишић. 

„Од 2016. године ми имамо дежурства и приправност 24 сата за све пацијенте са акутним инфарктом миокарда и за све пацијенте са малигном аритмијом из целе источне Србије. Сада са овим новим знањем, новим техникама, новим могућностима, новим едукацијама, то ширимо даље“, наводи прим. др Владимир Митов, шеф ангио сале у Зајечару.

Јавно предузеће „Стара планина“ специјализовало се да потпуно технички подржи овако захтевне стручне скупове, па су јесењи месеци резервисани за тај посао.

„Тим билдинзи и конгреси управо трају та три месеца, а са те стране смо употпунили целу годину. Спремамо се сада, наравно, за зимску сезону“, наводи Горан Караџић, директор ЈП „Стара Планина“

За здраво срце, сложни су лекари, важан је стил живота. То значи избаците стрес и лоше навике, једите здраву храну и не избегавајте физичку активност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво