Читај ми!

Нема чекања - рак плућа неће нестати

У протекле готово две године борбе са ковидом многе болести су пале у сенку. То не значи да нема новооболелих онколошких пацијената, а старих у погоршању. Зато је покренута национална кампања „Нема чекања", чији је медијски партнер наша кућа.

Сваке године у Србији рак плућа добије око седам хиљада људи, а око пет хиљада изгуби битку са том болешћу. Рано откривање кључно је у тој борби.

„Пацијенти који се јаве на време имају веће шансе за излечење. Терапијска листа Фонда је проширена, има нових савремених лекова, тако да онај ко се јави на време има већу шансу и за излечење, и за бољи квалитет живота под терапијом, рекла је Оља Ђорђевић из удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима".

„Како смо прешли у зелени режим рада, имамо велики прилив пацијената онколошких. Сваки дан се тражи место више у овој установи, а што се тиче амбулантних прегледа, ми некад дневно прегледамо и преко 300 пацијената. На жалост, приметили смо да се болесници доста касно јаве лекару, управо зато што су чекали да прође корона, плаше се чекаоница, плаше се да се не заразе", каже др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију, Клиничког центра Србије.

Али чекања нема - рак плућа неће нестати! Каква су им плућа, проверавали су запослени у медијским кућама и познате личности.

„Мој брат, наш најмлађи брат је пре 7, 8 година преминуо од рака плућа. У касној је фази то открио, и ја знам да је медицина напредовала у мери да свако рано откривање у било којој болести може да буде спасоносно. Због тога сам ту", изјавио је глумац Тихомир Станић.

 

„Ја као активни пушач већ поприлично дуго силно подржавам, јер сматрам да треба редовно контролисати, на време открити ако нешто буде", рекао је Зоран Дашић из групе „Легенде".

„С обзиром  да сам прележао ковид, и све три ваксине сам примио, једно два или три пута сам снимао плућа", каже Жика Јелић из „ЈУ групе".

„Генерално порука свима је боље да се прегледате када вам је добро, него да се прегледате кад вам није добро", рекао је уредник Интернет портала РТС-а Зоран Станојевић.

Пушење је главни фактор ризика за настанак рака плућа, зато у новембру месецу борбе против тог рака - оставите цигарете!

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво