Читај ми!

Научите да препознате симптоме можданог удара и никако не одлажите одлазак код лекара

У Србији сваких 15 минута неко доживи мождани удар, који сваког сата однесе по један живот. То су били подаци пре пандемије, а како је сада уочи Дана борбе против можданог удара, за РТС говори професорка Дејана Јовановић неуролог Клиничког центра Србије.

Променио вам се ход, искривила су вам се уста и лице, тешко померате руку, нога вам је ослабила, отежано говорите, без оклевања позовите хитну помоћ на 194 – порука је кампање Министарства здравља, Препознајте симптоме можданог удара на време – Време је за живот.

Када је почела пандемија коронавируса, како наводи гошћа Дневника, проф. др Дејана Јовановић, неуролог, било је пацијената који су одлагали свој долазак лекару иако су имали јасне знаке и симптоме можданог удара, чак и тешких облика.

„Међутим, сада то више није случај, али оно што нам се чини је да можда у нашој нековид болници имамо мање пацијената, али то приписујемо томе да вероватно пацијенти са можданим ударом имају и акутну ковид инфекцију и да су хоспитализовани у одговарајућим ковид болницама“, додаје докторка Јовановић.

Пацијенти са можданим ударом су најчешће они који имају више фактора ризика, као што су шећерна болест, повишен крвни притисак, поремећај срчаног ритма, али постоје, нажалост, и млади људи који немају те факторе ризика, додаје саговорница Иване Божовић.

„Примећено је да један до два одсто ковид пацијената развије мождани удар, било током акутне ковид инфекције или у неком постковид периоду. Када се упореди клиничка слика пацијената, ови са ковид инфекцијом имају далеко тежу слику, захваћени су им велики крвни судови. То су обавезно пацијенти са хипертензијом или дијабетесом и њихова прогноза је далеко лошија у смислу да је значајно већи морталитет“, напомиње др Дејана Јовановић.

Код пацијената који су имали мождани удар вакцинација би требало да буде обавезна и то било којом од расположивих вакцина од шест до 12 недеља после болести.

У сваком случају, колико год да се ради о тешкој болести, напомиње професорка, данас специјалисти поседују изузетно моћна терапијска средства да помогну пацијентима. Поседују терапију која омогућава отпушавање крвних судова, било лековима било одговарајућом интервенцијом, која омогућава да пацијент нема било каквих последица.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво