Читај ми!

Труднице и проширене вене - на колико начина се могу олакшати тегобе

Проширене вене на ногама су најчешћи васкуларни проблем са којим се труднице суочавају, а баш током тих девет месеци - операција, која је једино право решење, није могућа. Постоје, међутим, три начина уз помоћ којих се тегобе могу умањити, а васкуларни хирург др Дарио Јоцић објашњава који су.

Да ли ће жена током трудноће имати проблем са проширеним венама у највећој мери зависи од генетике, а затим од накупљања течности, што се дешава код сваке жене која је у другом стању, објашњава васкуларни хирург др Дарио Јоцић.

„Саме хормонске промене утичу на слабљење зидова крвних судова и они постају подложнији томе да се прошире, долази до притиска плода и увећане материце у малој  карлици чиме се онемогућава адекватна дренажа, односно враћање венске крви из доњих делова тела према срцу и зато долази до проширених вена", објашњава др Јоцић.

Напомиње да трудноћа није узрок, али јесте окидач када се код генетског узрока појаве проширене вене. 

Магичне креме за овај проблем не постоје, јер се генетика не може победити, каже др Јоцић.

„Ако млада особа има проширене вене, то се решава пре трудноће, а операција је једини прави метод", рекао је др Јоцић, додајући да постоје мере којима се могу смањити тегобе.

„Гојазност и велика тежина до које долази током трудноће може да погорша симптоматологију, али ако се води рачуна о тежини у трудноћи, носе еластичне чарапе, редовно бави физичком активношћу и шета, јер шетња је добар пријатељ наших вена, то помаже у смањивању тегоба", наводи др Јоцић.

Након трудноће, када се тело мајке врати у уобичајено стање, препоручују се минимално инвазивне методе, као што је ласерска операција вена.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво