Читај ми!

Кад зарибају гласне жице, а вибрато „није баш најчистији" - где потражити помоћ

У ситуацијама када промукнете, изгубите глас, и због тога тешко комуницирате, обраћате се специјалисти за ухо, грло и нос. Ипак, у тим случајевима могу помоћи и уско-специјализовани стручњаци – фонијатри.

Традиција одсека фонијатрије на Клиници за оториноларингологију и максилофацијалну хирургију Клиничког центра Србије почела је пре 60 година, захваљујући професору Душану Цвејићу, који је био познати оперски певач.

 

Фонијатрија је модерна грана медицине која је настала из оториноларингологије и бави се превенцијом, дијагностиком и лечењем поремећаја гласа и говора, дисања и гутања. У свету постоји тек око 300 фонијатара, у Србији их ради - неколико.

„Фонијатријски пацијенти су сви који имају проблем, пре свега са гласом, од деце, па до најстаријих пацијената, а нарочито вокални професионалци којима је глас средство за рад, као што су певачи, глумци, новинари, водитељи, менаџери", рекла је у Јутарњем програму др Сања Крејовић Тривић, специјалиста оториноларингологије и субспецијалиста фонијатрије.

Објаснила је да је најчешћи симптом пацијената који се упућују код фонијатра - промуклост.

„Промуклост може настати из различитих разлога, дакле, све што се дешава са нашим организмом на психо-физичком нивоу утиче на наш глас. То могу бити неке органске промене, полипи, чворићи на гласницама, цисте, тумори... На жалост, онколошких болесника имамо све више, и зато инсистирамо на томе да свака промуклост, која траје дуже од две недеље, захтева пажњу и преглед оториноларинголога, а посебно, када су вокални професионалци у питању, фонијатра", каже др Крејовић Тривић.

Истиче да осим основних прегледа, фонијатри врше и ендоскопски преглед и проверу вибрација гласница. Додаје да се глас код људи мења од рођења, током целог живота, да пролази кроз периоде мутације, и да на њега утичу фактори попут пушења, микроклиматских услова, алергија, рефлуксних болести... Фонијатри већ на основу боје гласа могу да препознају врсту поремећаја.

„Фонијатријски третман пре свега подразумева искључивање свих фактора који утичу на проблем са гласом, и лечимо инфекцију, алергију, рефлуксну болест, зависно од дијагнозе. Фонијатријска рехабилитација нам је примарна терапија. То су вежбе дисања, и вежбе продукције гласа, којима можемо да поправимо глас. Добра вест је што ми углавном нашим пацијентима можемо да вратимо глас", изјавила је др Крејовић Тривић.

Каже да фонијатри могу да помогну и код проблема такозваног „пискавог гласа", и да се им се често јављају вокални професионалци, посебно певачи који желе да „поправе" перформансе свог гласа, и да имају бољи фалсет, или вибрато...

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво