Читај ми!

Дајте деци бубњеве - биће интелигентнија

Моторика може да се вежба и уз бубњеве. Стручњаци тврде да уопште није битно који инструмент дете свира, јер ће у сваком случају развити подједнако леву и десну хемисферу мозга, што утиче и на развој интелигенције.

Коста има 11 година, слуша све, од хип-хопа до рокенрола. За бубњеве се заинтересовао још док је био у вртићу. Прилику да вежба на прави начин добио је пре око годину дана у бубњарској радионици Горана Љубоје. За сваки нови ритам, каже, потребно је време.

„Нон-стоп мора да се вежба, мало код куће мало на часу, наставник помаже и научи се“, прича Коста Станисављевић.

У радионицу долази једном недељно, што је уклопио са тениским тренинзима.

Тврди да му спорт помаже у свирању, али и обрнуто, нарочито за концентрацију у игри.

„Тенис тренирам пет пута недељно, и види се стварно много помаже око координације и енергије, као и бубњеви за тенис", додаје Коста.

Костини родитељи мисле да је важно да дете свира неки инструмент, без обзира на то да ли ће се у будућности бавити музиком.

„Значај било ког инструмента је да се подједнако развијају и лева и десна хемисфера мозга, код деце се развија већи број синапси и то јако утиче на интелигенцију. Зато родитељи укључите вашу децу у свет музике, шта год желе, није важно шта, важно је само да се свира", рекла је Костина мајка Вања Станисављевић.

Не долазе само деца и тинејџери у ову музичку радионицу.

„Долазе и старији, да кажемо моје годиште - пошто бубањ је лековит, то је антистрес, тако да долази доста и старијих на терапију што се каже", испричао је наставник Горан Љубоја.

Свако ко дође да вежба, има различите мотиве, али и приступ инструменту. Уосталом, и у свету професионалних бубњара не постоје два која свирају потпуно исто, тврде познаваоци.

„Сви су различити, прво иде мoторика, седење, покрети да то буде синхронизовано. Однос са палицом али све кроз ритмове, увек се учи неки ритам па се онда побољшава техника и све остало. Ритмови су ти који вас побољшавају", додаје Љубоја.

Харизматични бубњар Стјуарт Коупленд једном приликом изјавио је да се бубњеви најлакши инструмент за савладати а легендарни Џеф Поркаро да је трему и нервозу искористио за духове на добошу.

Прича се да је тако настала чувена песма Розена. Корак даље отишао је београдски бубњар Миодраг Бујошевић када је за себе, скромно рекао:„Ако сам могао ја да научим да свирам бубњеве, онда може свако".

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво