Читај ми!

Хормони среће – природни „легални допинг“

Њихова висока концентрација у нашем организму повећава осећај задовољства, радости, блискости, љубави, делује чак и као аналгетик. Ендорфин, серотонин, допамин, окситоцин – реч је о неуротрансмитерима, познатим као „хормони среће“. Како да подстакнемо њихову производњу?

Искрен загрљај је најбољи пут до окситоцина, задуженог за блискост и љубав, а продукција серотонина, ендорфина и допамина, између осталог, може да се подстакне одговарајућом исхраном и физичком активношћу.

Ендорфин је хормон који има аналгетско дејство, али изазива и осећај еуфорије и снаге. Може се рећи и да је хормон контраста, односно да настаје у болним, али и пријатним ситуацијама.

„Прво што пада на памет када је у питању ослобађање ендорфина је чоколада. Занимљиво је да сличну реакцију изазива и љута храна, која подстиче његово лучење. Постоји и друга храна која има сличан ефекат, али се мора истаћи да морају да буду у питању чисти укуси – јаја, месо, врућ хлеб у малим количинама“, објашњава нутриционисткиња Бранка Мирковић.

Физички напор такође може да подстакне лучење и ослобађање ендорфина.

„После напорног пењања на планину или купања у хладној води, људи врло често доживљавају осећај еуфорије. То је нека врста легалног допинга. Људско тело тако реагује на позитиван стрес“, каже професионални фитнес тренер Марко Мажар.

Умереност изнад свега

Серотонин, између осталог, регулише апетит, утиче на телесну температуру, убрзава моторне функције, а његов недостатак доводи до депресије и анксиозности.

Овај хормон има деликатан однос са храном, а преједање веома негативно утиче на његов ниво у крви. Серотонин нас подсећа да је умереност кључ у свему.

Колико физичка активност може да утиче на лучење серотонина, Мажар објашњава да то најбоље илуструје депресија која је задесила људе током пандемијског затварања у куће.

Допамин је такође један од хормона среће на које утиче физичка активност, али је најважније код тога да не претерујемо.

„Физичку активност треба да сведемо на то што телу прија и никако не треба претеривати. За почетнике би то била аеробна активност, попут вожње бицикла или брзог ходања, а касније са стицањем кондиције трчање и пливање“, истиче Мажар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво