Читај ми!

Најсавременији лекови против мултипле склерозе доступнији пацијентима и у регионалним центрима

У Србији са мултиплом склерозом, тешком неуролошком болешћу непредвидивог тока, живи више од 9.000 људи. У време пандемије, унапређено је њихово лечење.

Мултипла склероза је болест која се најчешће јавља код младих у пуној снази - између двадесете и четрдесете године, чешће код жена.

Повећан је број пацијената који добијају терапију о трошку државе. Повећан је и број пацијената који добијају најсавременију терапију.

„Број особа са мултиплом склерозом, и који се данас лече лековима који модификују природан ток болести је заиста драстично повећан. Ми смо до 2019. године, односно почетка 2020, када се десила нова промена и јавна набавка, када је број значајно повећан, је лечено било свега 12 посто пацијената. Од почетка 2020, лечено је 2.500, што значи око 25 посто, а најновијом јавном набавком ове године, тај број је повећан на негде 35 посто особа са мултиплом склерозом", рекла је проф. др Јелена Друловић, неуролог Клиничког центра Србије.

Од тог броја се, како наводи др Друловић, најновијим лековима за лечење ове болести лечи око четвртина болесника што је, како каже - савршен број, и велики помак.

Додаје да су у току разговори са Републичким фондом за здравствено осигурање, о томе да се омогући да се лекови не добијају само у четири универзитетска центра, већ и у регионалним центрима, секундарним центрима, на неуролошким одељењима.

„То ће за пацијенте заиста бити велико олакшање, јер неће морати да путују до универзитетских центара, и ми се надамо до ће се до краја ове године то догодити", рекла је проф. др Друловић.

Током лета, пацијенти су укључени у најсавременију терапију.

„У овом периоду, њих 50 је добило најновије лекове, и то се континуирано дешава на месечном нивоу, и то је заиста један огроман помак", додаје проф. Друловић.

Реч је о терапији која је ефикаснија и омогућава пацијентима да им квалитет живота буде значајно побољшан.

Др Друловић саветује пацијентима оболелим од мултипле склерозе да се вакцинишу било којом од доступних вакцина против ковида, и додаје да они то и прихватају.

На првом месту стручњака је боље здравље 2,8 милиона оболелих од мултипле склерозе, широм света. За то се залаже глобална иницијатива „Здравље мозга", којој се придружила и наша земља.

„Што дуже одлажемо лечење ових пацијената, већа је штета, и већа могућност да ће се развити нека врста онеспособљености. Главне поруке инциијативе су: рана дијагноза, рано лечење, рана најсавеременија терапија. Сада смо у могућности да превенирамо погоршање болести", каже проф. др Гевин Ђовани, неуролог из Лондона. 

„Желимо да све наше колеге неуролози, у здравственим центрима у Србији, се укључе, ја сам сигурна да ће то тако и бити, и то ће бити значајан помак у третману за све наше пацијенте", каже проф. Друловић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво