Читај ми!

Др Стефановић упозорава: Алергије нису безазлене, јавите се на време

Алергијске болести су данас међу најчешћим здравственим проблемима и због своје велике учесталости називају се епидемијом 21. века. Упркос развоју фармакотерапије, број оболелих се сваке године повећава, и има тенденцију даљег раста у свим старосним категоријама, поготову у дечјој популацији.

Бројни су алергени из природе који доводе до реакција имуног система. Најчешћи алергени у току пролећа и лета јесу полен дрвећа, трава, коров, али и сунце.

Поред инхалационих алергена који могу могу бити из нашег животног простора (гриње, буђ, прашина, животињска длака) или из спољне атмосфере (полен трава, корова и дрвећа), алергени могу бити и нутритивни и контактни.

Докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи рекла је за РТС да алергије нису безазлене и да примају све више позива за савете у вези са њом.

„Пацијенти нас доста зову и сачекају можда тренутак када већ то постаје црвени позив да ми што пре стигнемо. Највише је сада позива због амброзије, она је тренутно у свом пику“, наводи р Стефановић.

Додаје да је повећан и број позива због алергије на сунце која је, како каже, 50 одсто наследна, а најчешће се јавља због превеликог излагања сунцу.

„Ако сте се цео дан излагали сунцу увече ће вам се јавити тај типичан осип на врату, превојима руку и ногу. Зато, сви ви који знате да имате алергију немојте се излагати тако сунцу, користите заштитне креме. Нажалост, оне не спречавају УВ зрачење, иако седите у колима може вам се јавити осип чак и на оним местима која су прекривена одећом може се ширити“, објашњава Стефановићева.

Према њеним речима, од кључног значаја је да се пацијенти који знају да су алергични јаве на време лекару, и да уколико знају на шта су алергични упознају са тим лекара ком се обраћају за помоћ како би на време добили своју терапију.

„На време се јавите свом лекару да добијете превентивну терапију и опрезно са сунцем“, апелује др Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво