Читај ми!

Обављена прва трансплантација вештачког срца у Италији

Француска компанија Карма (Carmat) је објавила да је продала прво вештачко срце од биопластике, названо „езон“ (Aeson), које је пресађено пацијенту у италијанској болници у Напуљу, чиме је утрт пут даљем комерцијалном развоју.

Уградњу овог потпуно вештачког срца је извео кардиолог Сиро Мајело на клиници у Напуљу, која је међу првима у Италији почела са применом оваквих медицинских помагала.

Трошкови операције су износили 150.000 евра.

До сада је вештачко срце езон уграђивано само у оквиру клиничких студија, нагласила је портпаролка компаније, додајући да је трошкове операције покрио регионални здравствени фонд који очекује поврат средстава од државног италијанског здравственог осигурања.

Ово вештачко срце од биопластике намењено је свим пацијентима који пате од хроничног застоја срчаног рада или акутног застоја који се јавља после инфаркта. Овај изум би требало да помогне и свим болесницима са кардиоваскуларним сметњама и артеријском хипертензијом.

Из „Карме” су 15. јула објавили и прво пресађивање вештачког срца у Сједињеним Државама у склопу клиничких испитивања Универзитетске клинике Дарам у Северној Каролини, која је део Универзитета Дјук.

После овог саопштења вредност деоница „Карме” је на париској берзи порасла за 6,77 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво