Читај ми!

Која храна хлади, а која греје – шта јести када напољу упече

Са растом темпертуре тражимо храну која ће нам олакшати врућину и спарину и надокнади све што смо знојењем изгубили. Минерална и обична вода, супе, поврће и воће су праве намирнице за ово доба година. Сокове, нарочито газиране, треба избегавати по сваку цену.

Високе температуре се лакше подносе када нема много влаге, што ових дана није случај. То доводи до обилног знојења и губитка минерала, попут калијума и натријума. Њих је најбоље надокнадити путем минералне воде, саветује др Верослава Станковић, додајући да не би требало пити хладну воду јер се тиме постиже контра ефекат и повећава телесна температура.

Што се хране тиче, најбоље је јести поврће и воће. Поврће у облику салата, преливено маслиновим уљем и посољено. У овом периоду обавезно је уносити мало сланију храну, која ће задржавати нешто воде у организму и надокнађивати губитак натријума кроз знојење.

Природно је да током летњих месеци и високих температура уносимо више воде – око 2 до 2 и по литра дневно. Особе које имају проблем са високим притиском треба да буду опрезне што се уношења течности тиче.

Нарочито се препоручују супе, домаће или готове, из кесице, које ће осим течности надокнадити и губитак минерала.

Укратко, вода, супе и поврће, попут краставаца и лубеница, праве су намирнице за овако високе температуре.

Сокове, нарочито газиране, треба избегавати, што због велике количине шећера, што због диуретског дејства.

Треба избегавати и месо, посебно поховано и пржено. За његово варење потребна је велика количина енергије, чије стварање додатно повећава температуру организма.

Омиљена летња посластица, сладолед, добра је за расхлађивање, али треба бирати воћне и на бази воде, а млечне и чоколадне избегавати.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво