Читај ми!

Није добра само за очи, шаргарепа јача кости, штити кожу и функцију пробавног система

Шаргарепа је стекла славу због високог садржаја витамина А - микроелемента повезаног са здрављем очију. Ипак, нутриционисти поручују да ово поврће треба редовно конзумирати, јер има бројне друге благодети за здравље.

„Иако је истина да витамин А утиче на здравље очију, важно је напоменути да је корист специфична за смањење ризика од ноћног слепила (тешкоће са гледањем у условима слабије осветљености) и одређених болести ока", каже дијететичарка Лорен Манакер.

Грицкање једне или две шаргарепе неће вам тренутно дати „очи соколове", али комбинација хранљивих састојака из овог поврћа свакако утиче на опште здравље очију.

„Лутеин може помоћи у смањењу ризика од развоја макуларне дегенерације", додала је.

Витамин А, међутим, осим тога што је добар за очување вида, има утицај и на превенцију канцера.

„Шаргарепа је богата витамином А, антиоксидансом - бета каротеном. „Антиоксиданси штите наше тело од слободних радикала и могу помоћи у спречавању хроничних болести, укључујући одређене врсте карцинома", објаснио је Еди Ридс, уредник портала healthadvice.com (Здравствени савети).

Конкретно, шаргарепа је проучавана због свог ефекта, између осталог, и на рак дојке, дебелог црева и простате.

Једна анализа из 2018. године открила је да је већи унос шаргарепе повезан са смањеним ризиком од рака дојке, док је студија из 2020. године, у којој је учествовало више од 57.000 људи, указала да шаргарепа може заштитити од рака дебелог црева.

Према Америчком институту за истраживање рака, постоје убедљиви докази да комбиновање поврћа без скроба (попут шаргарепе) са воћем смањује ризик од рака пробавног тракта.

"Шаргарепа је намирница препоручљива за оне који желе да смршају, јер има прилично мало калорија", каже Ридс.

Уместо класичних калоричних грицкалица, одлучите се за грицкање шаргарепе, што ће вас чинити ситим неко време.

„Шаргарепа нормалне величине садржи 1,7 грама влакана, што чини 5 до 7,6 одсто дневних потреба за влакнима. То значи да шаргарепа има позитиван утицај на здравље црева и пробавног система", рекао је Ридс.

Осим за витку линију, шаргарепа је добра и за тен.

„Иако се подаци истраживања још обрађују и потребне су конкретније анализе, постоје докази који указују на то да једење каротеноида може заштитити кожу од оштећења од сунца", тврди Лорен Манакер.

„Шаргарепа је природни извор каротеноида и стога може помоћи у заштити коже од оштећења од сунца. Осим тога, шаргарепа садржи витамин Ц, који може помоћи у стварању колагена", додала је Лорен Манакер.

Низак гликемијски индекс 

Шаргарепа није традиционално позната по својим предностима за здравље костију, али нуди знатну количину две хранљиве материје, као што су калцијум и витамин К, које подржавају кости", каже Триста Бест, дијететичар и мастер јавног здравља.

Једна шоља шаргарепе садржи 40 милиграма калцијума (четири одсто препорученог дневног уноса) и 15,8 микрограма витамина К (17,5 одсто дневне препоруке за жене и 13,2 одсто за мушкарце).

На крају, стручњаци наводе да се не треба плашити шећера из шаргарепе, јер ова биљка има низак гликемијски индекс.

„Шаргарепа садржи природне шећере, отуда и њихов слатки укус", објашњава Ридс.

„Међутим, они имају нижи гликемијски индекс јер имају релативно нижу количину шећера и калорија док су богати влакнима. То чини ГИ резултат од око 39. То ће мало вероватно изазвати скок шећера код пацијената са дијабетесом", закључује Ридс.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво