Читај ми!

Шминка водећих козметичких брендова садржи опасне хемикалије, утврдили научници

Више од половине анализираних узорака шминке водећих брендова садржи хемикалије које се не разграђују и таложе се у нашем организму, изазивајући бројне здравствене тешкоће, утврдили су научници који су испитали 231 производ.

Отровне ПФА супстанце (пер и полифлуорисане алкилне супстанце, односно  полифлуоринске хемикалије), назване „вечне хемикалије" (forever chemicals) у производњи шминке користи већина великих брендова у Сједињеним Државама и Канади – показало је ново истраживање у коме је анализиран хемијски састав више стотина производа: маскара, кармина, подлога…

У стручној рецензији, објављеној у часопису Environmental Science & Technologi, аутори студије наводе да су открили „висок“ ниво органског флуора, који је индикатор присуства ПФА супстанци у више од половине од 231 узорка шминке и препарата за негу лица. То укључује ружеве, оловке за очи, маскаре, подлоге за шминку, коректор, балзам за усне, руменило, лак за нокте и мноштво других производа.

Производи који најчешће садрже овако висок ниво флуора су пре свега водоотпорне маскаре (82 одсто тестираних брендова), подлоге за шминку (63 одсто) и течни руж (62 одсто).

ПФА супстанце су класа од око 9.000 једињења која се користе за производњу великог броја производа, почев од амбалаже за прехрамбене производе, одеће, па и тепиха који су отпорни на воду и прљање. Често их називају и „вечне хемикалије“ јер се не разграђују у природи и утврђено је да се таложе у нашем организму.

Већ је утврђена веза ових хемикалија са појавом рака, урођеним манама, болестима јетре, поремећајем рада штитне жлезде, смањењем имунитета, поремећајем хормонског баланса и низом других здравствених проблема.

Истраживачи су били изненађени великим бројем производа који садрже опаснe хемикалијe, наглашава Том Брутон, виши научни сарадник на Институту Green Science Polici и један од аутора студије.

„Ово је прва студија која је проучавала укупан флуор или присуство ПФА супстанци у козметици, тако да једноставно нисмо знали шта ћемо наћи“, каже Брутон. „Ово су производи које људи из дана у дан наносе на своју кожу, тако да заиста постоји могућност значајне изложености“.

Производи који су проверавани на појединачна ПФА једињења имали су између четири и 13 врста супстанци из ове групе. Аутори студије тестирали су козметику коју производе десетине најпознатијих брендова: Лореал (L'Oréal), Алта (Ulta), Мек (Mac), Ковер грл (Cover Girl), Клиника (Clinique), Мејбилин (Maybelline) , Смешбокс (Smashbox), Нарс (Nars), Есте Лодер (Estée Lauder) и многе друге.

Међутим, аутори студије нису желели да означе брендове који користе токсичне хемикалије, јер тврде да не желе да се укључују у тржишну утакмицу и фаворизују било који бренд.

Поменуте хемикалије се изузетно лако крећу кроз природу и наш организам. Могу се апсорбовати преко коже, сузних канала или прогутати. Научници са Института Green Science Policy истичу да током живота жене прогутају и неколико килограма кармина.

Компаније углавном на етикетама производа не наводе које су хемикалије из класе ПФА супстанци користили, што потрошаче потпуно онемогућава да их избегну, напомиње Брутон.

Регулаторне агенције чак произвођачима дозвољавају да полажу право на ПФА супстанце као пословну тајну. Међутим, ова студија је открила да је флуор најчешће присутан у производима који се рекламирају као „постојани“, „дуготрајни“ и „водоотпорни“.

Брутон напомиње да литература о козметичким производима које су прегледали аутори студије указује да се ПФА супстанце обично користе у козметици како би производи били водоотпорни, трајнији и лакши за наношење. Међутим, ланац снабдевања је био исувише „замршен“, додаје, и било је нејасно да ли су компаније биле свесне да користе токсичне хемикалије.

„Није јасно да ли произвођачи заправо кажу 'Дајте нам ПФА супстанце да их користимо у нашим производима' или траже згушњивач, на пример, или нешто функционално, а да не обраћају превише пажње на оно што се у њему налази“, каже Брутон.

Приметио је да око половине узорака није садржало висок ниво флуора, што сугерише да се козметика може производити и без ових супстанци.

„Због тога је важно да државна регулаторна тела много прецизније дефинишу ову област, а козметичка индустрија учини више како би избегла употребу штетних хемикалија“, закључује Брутон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво