Читај ми!

Срчана слабост – јавите се лекару ако се брже замарате и гушите

Многи који су прележали ковид дуго након болести осећају умор и слабост, тешко им је да препешаче и неколико стотина метара, а срце почиње да им убрзано куца. Кардиоваскуларне болести су прве по стопи у оболевању, али и смртности у Србији и свету, а једна од најтежих је срчана слабост.

Срчана слабост је један од најважнијих синдрома у кардиоваскуларној медицини, који означава немогућност срца да пумпа или прими адекватну количину крви, каже проф. др Арсен Ристић, начелник Одељења за срчану инсуфицијенцију и помоћник директора Клинике за кардиологију КЦС.

Она је последица најчешћих обољења која захватају срце – болест крвних судова, срчаног стања после прележаног инфаркта. Срчана слабост може да настане и као последица дугогодишњег, нерегулисаног крвног притиска, касно препознате срчане мане, наследних или запаљенских болести срчаног мишића.

„Последњих година дошло је до развоја читавог низа терапијских опција за лечење срчане слабости. Када рано откријемо срчану слабост већини тих људи се може јако много помоћи“, истиче др Ристић.

Према његовим речима, пандемија је двојако утицала на кардиоваскуларне болеснике.

Сама болест, која је захватила значајан део популације, узроковала је или погоршала срчане слабости код пацијената. Осим тога, постојећи пацијенти због пандемијског режима рада нису били лечени на адекватан начин.

Ристић је апеловао да се сви који примете појачано замарање, гушење, лошију толеранцију на напор, отицање ногу или немогућност да леже на равној површини,  јаве лекарима који ће установити да ли је заиста дошло до појаве срчане слабости или неког другог обољења и добиће адекватну терапију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво