Читај ми!

У борби против денга грознице у помоћ стижу – бактерије

Научници су на прагу решења проблема денга грознице од које годишње оболи између педесет и сто милиона људи, а умре више од двадесет хиљада. Коначни резултати индонежанског научног истраживања борбе против денга грознице показују да и бактерије могу да буду ефикасно оружје.

Научници су ослободили милионе јајашаца комараца заражених бактеријом volbahia. Безопасна је за људе, и успешно спречава инсекте да преносе денгу. 

Практично, бактерија заузима простор у комарцима у којем би се иначе развијала денга грозница, чиме се смањује способност инсеката да шири вирус.

Једном убачена у организам комараца, бактерија се у тој популацији преноси на сваку нову генерацију и опстаје много година, можда и деценијама.

Резултати истраживања већ се примењују на комарце у околини града Јогјакарта, па ће тако у наредних 12 месеци око два и по милиона људи у Индонезији имати око себе комарце са volbahia бактеријом, и практично ће бити заштићени од денга грознице.

Показало се да су volbahia бактеријом заражени комарци много отпорнији и на инфекцију вирусом зика или вирусом чикунгунија.

субота, 30. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво