Читај ми!

Ранице, грудвице, задебљања... Не игноришите промене на дојкама и јавите се лекару - на време

Свако од нас има неког ко се борио и изборио са раком дојке. Свако од нас има и неког ко је изгубио ту битку. Стручњаци упозоравају на важност превентивних прегледа, и поручују да симптоме - не смемо да игноришемо.

„О раку дојке доста знамо, али доста треба тек и да откријемо", рекла је за Клинику Наздравље др Ивана Божовић Спасојевић са Института за онкологију и радиологију Србије. 

„Постоји више поља на којима можемо да делујемо. Прво, да се рак уопште не деси - важна примарна превенција, друго је да се прегледи врше на време. То је секундарна превенција и ми имамо организован скрининг у Србији, када треба да се јавимо, и значи, ако се тумор деси, да га откријемо на време, јер је проценат излечења висок. И наравно - треће је, ако се тумор деси, да имамо најбољу расположиву терапију да пацијенте можемо лечити", објаснила је др Божовић Спасојевић. 

„Када говоримо о лечењу карцинома дојке, лечи се хируршим путем или применом одговарајуће терапије. Данас познајемо најмање три подтипа карцинома дојке, и за сваки од њих приступ у лечењу је другачији", каже Јована Миловановић, директорка Сектора за лекове и фармакологију РФЗО-а.

У току је и кампања „Живот је вредан", а недавно је снимљен и едукативни филм.

Циљ кампање је да пацијенти добију праве одговоре на своје дилеме, и да се исправно информишу. Кампања је и својеврсна подршка пацијентима у одмаклим фазама болести.

Докторка Божовић Спасојевић је подсетила на важне факторе, када је у питању оболевање од карцинома дојке. Навела је да су то најчешће естроген, начин исхране, физичка активност, алкохол, дуван, ултравиолетно зрачење, прекомерна телесна тежина.

Међу пацијентима су према студијама, најчешће жене старости веће од 50 година.

Упозорила је да пацијенти не смеју да толеришу симптоме, и да треба да се на време јаве лекару чим примете неку промену на дојкама, необичан исцедак, рану... Мамографија једном годишње, такође је обавезна за оне старије од 50 година.

„Републички фонд ни у једном тренутку није прекинуо одобравање иновативне терапије за најтеже пацијенте јер је континуитет ту изузетно важан, и она им је у сваком тренутку била доступна. Али је други проблем био што су кадрови и капацитети били усмерени у борби против коронавируса па су онда неке дијагностичке процедуре или прегледи били мало успорени или одложени", испричала је Јована Миловановић, директорка Сектора за лекове и фармакологију РФЗО-а.

Додала је и да је последњих година направљен огроман искорак када је реч о савременој терапији за пацијенткиње оболеле од карцинома дојке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво