Читај ми!

Заштита од меланома - с мора треба да се вратимо бели

Температуре су ових дана у порасту, неки се од сунца склањају у хлад, док има и оних који се свесно прекомерно сунчају. Жеља за препланулим телом, код многих је јача и од непријатности које се осете када се сунчају око поднева. Мај је месец борбе против меланома, и прилика за упозорења стручњака.

Лекари упозоравају да нема потребе за намерним излагањем сунцу зарад препланулог тена, јер је такав тен - знак оштећења генетског материјала коже.

„Било какво непотребно излагање сунцу у том естетском смислу, заправо оштећује кожу и временом доводи до појаве различитих знакова оштећења, пега, неких пигментација, а оно што је посебно важно за здравље је - повећава ризик од настајања рака коже", рекла је, гостујући у Јутарњем програму, проф. др Лидија Кандолф Секуловић, дерматовенеролог са Војно-медицинске академије у Београду. 

Професорка додаје да је свакако непходан боравак у природи уз физичке активности, баштованство, спорт, земљорадњу, али да је неопходно водити рачуна о заштити од сунца.

Када је реч о витамину Д3, Кандолф Секуловић каже да је за његову апсорпцију довољно провести 15 минута у одећи кратких рукава, или свега један минут, ако смо у купаћем костиму.

Док се борави на плажи, када смо на мору, саветује докторка, треба избегавати директно излагање сунцу и бирати хладовину. Док се купамо, како каже, обавезно је да на себи имамо нанет препарат са заштитним УВ фактором 50.

„Треба да, кад одемо на море, пробамо да останемо што више бели, односно, да што мање потамнимо, јер сунчање нема никаквих здравствених бенефита", изјавила је др Кандолф Секуловић.

Каже да не треба посебно штитити младеже, већ - целу кожу, коју треба комплетно прекрити, јер, како наводи, у 70 одсто случајева меланом се јавља на местима где није било младежа.

Беба Голубовић из Удружења пацијената оболелих од меланома, лечи се од те болести шест година. Схватила је да има проблем када је прокрварио младеж који је имала од рођења. Одмах је потражила помоћ лекара.

„Заштитна одећа, заштитне креме и неборавак на сунцу између 11 и 17 часова - то је оно чега се придржавам", рекла је Голубовићева.

Опасности из соларијума 

Голубовићева одаје да Удружење покреће кампању, поводом месеца борбе против меланома (мај), у којој ће за циљ имати јачање свести о овој болести и значају заштите и превенције.

Покренилу су и иницијативу да се забрани коришћење соларијума, јер је, како тврди, доказано да доприноси у великој мери изазивању рака коже.

Наводи да су међу пацијентима - људи свих генерација, да је највише оних средњих година, и да су подједнако заступљена оба пола. 

Докторка Кандолф Секуловић подсећа да је коришћење соларијума забрањено за млађе од 18 година.

„Оно што је сигурно доказано је да излагање соларијуму пре 18. године, а и касније, врло рано доводи до маланома, већ око 30. године, тако да је врло важно да се разбије мит из прошлих времена, да је потребно припремити кожу за излагање сунцу у соларијуму, како она не би изгорела, али је чињеница да је од 2011. године, доказано да је УВ зрачење канцерогено, као и соларијум", додала је професорка.

Кандолф Секуловић саветује да се прате евентуалне промене на кожи, и да је, ако се примети нешто што личи на младеж, а добија неправилне ивице и више боја, издиже се па и почне да крвари - то знак за аларм и јављање дерматологу како би се урадила дермоскопија.

„Кад се меланом препозна рано, врло лако се решава једноставном хируршком интервенцијом која траје 10 до 15 минута и не оставља даље последице на здравље", рекла је професорка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво