Читај ми!

Ризик од заражавања коронавирусом расте са сваким килограмом вишка

Код особа са вишим индексом телесне масе, вероватноћа да ће се заразити вирусом који узрокује ковид 19 осетно је већа, показују резултати студије спроведене у Израелу.

Истраживање Медицинског центра Шеба у Израелу показало је да је код људи који имају прекомерну тежину, индекса телесне масе (БМИ) између 25 и 29,9, вероватноћа да се заразе коронавирусом чак 22 одсто већа, јавља Скај њуз.

Такође, када је реч о онима који спадају у гојазне, то јест где је БМИ између 30 и 34,9, ризик расте на 27 одсто. За особе код којих је БМИ изнад 40, ризик од заразе коронавирусом већи је чак 86 одсто у односу на оне који немају вишак килограма.

Око 26.030 људи је тестирано између 16. марта и 31. децембра прошле године и од тога је било 1.178 позитивних тестова.

Истраживачи су открили да је и након узимања других фактора у обзир попут старости, пола и других медицинских стања, однос између БМИ и вероватноће позитивног теста код особе и даље био значајан.

„Како БМИ расте, вероватноћа позитивног резултата теста на коронавирус је све већа, чак и када је прилагођена у односу на бројне друге факторе. Штавише, чини се да су неки коморбидитети који се могу довести у везу са гојазношћу или повезани са повећаним ризиком од инфекције или да су заштитни“, закључили су аутори студије.

Они са дијагностикованим дијабетесом имали су 30 одсто веће шансе за позитиван тест, док је вероватноћа била шест пута већа за оне са високим крвним притиском.

Али ризик од заразе коронавирусом био је смањен у случајевима где је у анамнези био мождани удар (39 одсто), исхемијску болест срца (55 одсто) и хроничну болест бубрега (45 одсто).

Истраживачи ово нису могли да објасне.

Такође, истраживање стручњака Болнице „Сан Донато“ у Италији открило је да је абдоминална гојазност важнија од опште гојазности у предвиђању тежине стања плућа код пацијената са коронавирусом.

Абдоминална гојазност подразумева накупљање масних наслага око струка за разлику од опште гојазности, коју одређује БМИ.

Око 59 одсто пацијената са абдоминалном гојазношћу имало је тежу слику, док је таква ситуација забележена код 35 одсто оних без изражене абдоминалне гојазности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво