Читај ми!

Са астмом се може нормално живети, поручују лекари

Астма је једна од најраспрострањенијих хроничних болести дисајних путева. У нашој земљи је регистровано 220.000 одраслих пацијената, а чак две хиљаде има тежак облик астме. Светски дан борбе против астме се обележава 5. маја, а стручњаци упозоравају да број облолелих, посебно међу децом у последњој деценији расте.

Креће сезона алергија и ово је време које асматичарима не прија, као ни промена времена. Астма је хронична болест у којој је присутна инфламација дуж целог трахобронхијалног стабла. Може да буде алергијска или неалергијска, тако да у зависности од ког типа астме болују, не постоји доба године који асматичарима више или мање прија и симптоми могу да се појављују током целе године, објашњава др Михаило Стјепановић, заменик директора Клинике за пулмологију КЦ Србије.

„Клиника за пулмологију је у два наврата била у ковид режиму рада. Од краја јануара смо у нековид режиму и практично смо били једина пулмолошка установа која је збрињавала оболеле и од астме и од хроничне опструктивне болести плућа. Имамо, такође, велики притисак и постковид пацијената“, додаје др Стјепановић.

Заблуде везане за астму

Једна од заблуда везаних за астму је тврдња да је то болест са којом се отежано живи без обзира на лечење. Гост Јутарњег програма наглашава да су сви асматичари у ризику да добију погоршање основне болести, али они који редовно узимају терапију и који се придржавају савета лекара су у минималном ризику.

„Пацијенти који се редовно лече су у минималном ризику од погоршања и имају минимално нарушен квалитет живота. Има и професионалних спротриста који су асматичари, што добољно говори о томе да се може нормално живети и поред ове болести“, наглашава доктор. 

Нажалост, око 150 милиона људи људи има контролисану или делимично контролисану астму тако да су они у опасности од погоршања које се може завршити и болничким лечењем, некада и у јединицама интензивне неге, али и фаталним исходом.

Прекомерна употреба бронходилататора, такозваних саба, је једна од највећих заблуда која би требало да се избегне и што пре прекине са том праксом, упозорава др Стјепановић. Ови препарати носе бројне ризике од нежељених ефеката.

„Патофизиолошки механизам у астми је инфламација, тако да краткоделујући бронходилататори су нешто што неће решити основни проблем. Основни лек су инхалациони кортико стероиди. Редовна употреба инхалаторних кортикостероида је нешто чега се треба придржавати“, наглашава доктор.

Бронхијална астма и ковид 19

Пацијенти са бронхијалном астмом се жале на диспнеу која је израженија ноћу, жале се углавном на сув кашаљ, на свирање и стезање у грудима. Сви ови симптоми могу да се преклопе са симптомима ковида 19.

Вируси, па и ковид 19 уводе пацијента у погоршање и могу да се преклопе симптоми, али добро узета анамнеза и тестирање омогућавају да се разлуче ове две болести, напомиње саговорник Бојане Марковић.

Астма је свакако један од фактора ризика и може да отежа лечење оболелих од ковида 19. Зато се свим пацијентима скреће пажња да редовно узимају терапију и да се придржавају савета својих пулмолога и да узимају антихистаминике уколико имају проблема са алергијом, наглашава др Михаило Стјепановић на крају гостовања у Јутрарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво