Читај ми!

Загађен ваздух скраћује живот, мења генетички код и угрожава будуће потомство

Светска здравствена организација упозорава да је загађен ваздух одговоран за око седам милиона смртних случајева годишње у свету, а смањење загађења помаже да се спрече многа обољења и преурањени смртни случајеви. У недавно објављеној Стратегији Европске уније за борбу против рака, једна од најважнијих мера је смањење загађења животне средине.

У првој половини двадесетог века највише се умирало од заразних болести. Оне су, захваљујући вакцинама, искорењене. 

Расте смртност од хемијског загађења. Један од осам смртних случајева у Европи има везе са загађењем животне околине, а ситуација је најгора на Балкану, наводи се у извештају европске Агенције за заштиту животне средине.

„Да наведем само арсен од угља који гори у термоелектранама, хром, такође канцероген, полициклични ароматични угљоводоници... Они се сви налазе на тим малим честицама које, када удахнемо ваздух, а ми дневно удахнемо 10.000 литара, прелазе из плућа у крвоток, улазе у крвне судове, и таложе се у крвним судовима", рекла је прим. др Елизабет Пауновић, консултант УН за задравље и животну средину.

„Нема сегмента здравља који није изложен аерозагађењу. Чак је у неким студијама потврђено и дејство, пренос на друге генерације садржај који се налази у аерозагађењу доводи до мутација код родитеља, а онда деца услед тих мутација добију здравствене проблеме. Посебан аспект имамо код карцинома, односно код малигних обољења, и ту имамо више аспеката у којима смо угрожени", објаснио је проф. др Александар Ћорац, председник Секције за хигијену и медицинску екологију Српског лекарског друштва.

Свако седмо дете у свету изложено је токсичном ваздуху.

„Мала деца дишу брже од одраслих. У загађеном окружењу ризик од респираторних инфекција за децу знатно је већи. У неким деловима Србије две трец́ине деце предшколског узраста лечи се од респираторних болести", упозорава директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова.

У извештају УНИЦЕФ-а наглашено је да је Србија међу пет земаља у Европи с највећом концентрацијом најситнијих загађујућих честица ПМ2,5 и да се недовољно улаже у заштиту животне средине.

„У Србији иначе годишње, у 2016. години је између шест и седам хиљада људи умрло прерано од загађеног ваздуха", каже др Маријан Ивануша, директор СЗО у Србији.

Европски план подразумева и оштрију контролу хемикалија у свим производима, пестицида у пољопривредним производима, индустријског загађења ваздуха, воде и земљишта, а један од циљева који ће побољшати здравље, јесте Европа без дувана.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво