Читај ми!

Опрез са суплементима- постоје добре и лоше комбинације

Велики бриј људи, у протеклих годину дана све више узима суплементе, неки зато што су им то лекари препоручили у борби са ковидом 19, неки зато што су сами желели, да би поправили стање свог имунитета

Многи узимају препарате на своју руку, и не помишљајући да могу да направе грешку. Које су комбинације лоше које добре, када се може претерати са дозом суплемента.

Гостујући у „Ординацији" , проф. др Јанко Самарџић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Београду, истакао је да на тржишту постоје разни препарати.

Постоје они у којима је заступљен витамин Це, витамин Де, само цинк или само селен, па људи купују појединачно те препарате, које и пију појединачно.  Са друге стране постоје и комплекси витамина и минерала.

„Ми као фармаколози волимо веома често да правимо одређене комбинације лекова. Међутим, када говоримо о суплементима, важан је приступ, који ако знате да комбинујете, да направите фиксну комбинацију и узмете оне састојке који делују синергистички, онда то има смисла", рекао је професор.

Додаје да је потребно да имате имате добру формулацију, и да при комбинацији одређених састојака стављате мање концентрације лековитих супстанци. То би биле позитивне стране узимања суплемената.

„Свако комбиновање повећава интеракцију, па ако препарати нису у одговарајућој формулацији у којој се ослобађају одређене супстанце, онда комбиновање на своју руку није пожељно", истакао је професор.

Да ли велика доза подразумева и велику количину искоришћеног минерала или витамина који пијемо?

„Када говоримо о превентивној примени код особа које су здраве и хоће превентивно да користе суплементе,ту се треба држати прописаних дневних количина, рецимо витамин Це се узима у дози до 500 милиграма, вишак се неће апсорбовати.Нема супстанце која не може да направи нежељене ефекте.Сваки лек може да буде и отров, ако се примениу неодговарајућој дози", напоменуо је професор.

Да ли организму треба одмор од суплемената?

„Један општи принцип је да суплементе користите око три месеца, а онда се направи период паузе од месец дана, јер су резерве попуњене", рекао је професор Самарџић.

Познато је да се витамин Це веома често налази у комбинацији са ацетилсалицилном киселином, са аспирином, па не треба узимати више од 500 милиграма витамина Це на дан.

Селен, као суплемент није препоручљив код пацијената са дијабетесом. Селен може лоше да утиче и на јетру.Он се не користи без консултација са ендокринологом.

Када треба узимати суплементе, у које доба дана?

„Витамин Де треба узимати уз оброк у поподневним сатима. Цинк, даје ефекат смирења и даје се у вечерњим сатима. Магнезијум се може узимати у свим деловима дана, у зависности од намене организму.Витамини Бе комплекса узимају се у преподневним сатима", рекао је проф. др Јанко Самарџић, клинички фармаколог са Медицинског факултета у Београду.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво