Читај ми!

Пандемија продубила проблем набавки тампона и уложака

Трећина девојчица и девојака старости између 14. и 21. године имала је проблема са приступом производима, који су потребни током менструалног циклуса, за време мера закључавања услед пандемије.

Британски ланац супермаркета „Морисонс" препознао је проблем и решио да помогне. Руководство маркета жели да се суочи са проблемом сиромаштва у здравству, па ће с тим циљем донирати један хигијенски производ за сваки купљен.

Донирани санитарни производи биће достављени локалној банци хране, одакле ће моћи да их преузму особе којима су најпотребнији. 

Добротворна организација за децу План интернешенел истраживањем је открила да скоро трећина (30 процената) девојчица и девојака старости између 14 и 21 године има проблема са добављањем уложака или тампона, да је свака седма морала да их позајмљује од пријатељица, а свака десета је носила импровизовану заштиту током циклуса.

Статистика наводи да око 137.000 девојчица широм Велике Британије изостаје са наставе због тога што не може да приушти санитарне производе.

Тина Лесли, оснивач организације „Фридом фир грлс", која се бори против сиромаштва, каже да су се захтеви за бесплатним санитарним и хигијенским производима повећали пет пута од првог закључавања.

Додала је да је кампања „Морисонса" значајан корак напред у овом углавном игнорисаном проблему са којим се суочавају жене и девојке у Британији.

„Санитарни производи су од суштинске важности", рекла је Шерел Мекеј, менаџерка набавки у „Морисонсу", и додала да је „немање средстава за куповину уложака или тампона проблем многих девојака" и да су у компанији сигурни да ће организовањем донирања помоћ пружити онима која је неопходна.

Пандемија је покренула читав низ питања која погоршавају сиромаштво. Са све већим финансијским ограничењима, због отказа и технолошких вишкова „велики број људи брине финансијска несигурност", рекла је Лесли и нагласила да су ти производи иначе били бесплатно доступни у многим школама, које су сада затворене, па је проблем још већи. 

У јануару 2020. влада је увела програм бесплатних санитарних производа за школе, а у новембру 2020. Шкотска је постала прва држава која је производе потребне током менструалног циклуса, обезбеђивала бесплатно за све којима су потребни.

Из хуманитарних организација позивају надлежне институције да због услова у пандемији обезбеде додатну помоћ.

„Морисонс" је од 2017. године повратио трошкове ПДВ-а на све своје женске санитарне производе, а требало је и да до јануара 2021. влада званично укине порез на тампоне.

Међутим, директива Европске уније о ПДВ-у и даље налаже најмање пет одсто пореза на све санитарне производе.

Према истраживањима, просечна жена месечно потроши 10,24 фунте на санитарне производе, у зависности од обима мендтруалног крварења.

Током живота, жене у Британији потроше у просеку по 4.916 фунти на улошке и тампоне.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво