Читај ми!

Да ли бисте волели да се нађете у близини радара који предвиђа смрт

Уз помоћ радара научници из Хамбурга, у раној фази и без директног контакта, могу да открију опасност од можданог или срчаног удара. А код неизлечиво болесних особа је могуће предвидети и смрт.

Уз помоћ радара научници из Хамбурга, у раној фази и без директног контакта, могу да открију опасност од можданог или срчаног удара. А код неизлечиво болесних особа је могуће предвидети и смрт.

Идеја професора Александера Kелпина са Техничког универзитета у Хамбургу је невероватно једноставна: ако уз помоћ радара може да се утврди положај брода, израчуна висина на којој лети авион или забалежи прекорачење брзине возила на аутопуту, онда та бесконтактна технологија сигурно може смислено да се употреби и у медицини.

„Радарски сензори су велики потенцијал и уз помоћ њих би медицински прегледи могли да буду угоднији, сигурнији и ефикаснији“, сматра професор Kелпин.

Та идеја није нова, али Kелпин и његов истраживачки тим су први у Европи који развијају радарске системе за медицину и који су већ обавили клиничка тестирања на пацијентима.

На Институту за високофреквентну технику тај тим је развио сензорске ситеме високе осетљивости за медицински мониторинг пацијената. Уз помоћ нове радарске технологије, без директног контакта и континуирано могу да се анализирају како рад срца, тако и дисање.

Медицински преглед без контакта

Kод класичног ЕKГ-а откуцаји срца се мере помоћу електрода и каблова, преко којих је пацијент прикључен на уређаје. Међутим, код радарске технике се то ради без додира и на удаљености.

Радарски сензори које је развио професор Kелпин могу да мере откуцаје срца и дисање кроз одећу или покривач, чак и кроз душеке. „Наши сензори шаљу електромагнетне таласе који се одбијају од тела. У пракси то отприлике овако функционише: крв коју пумпа срце тече у облику пулсирајућег таласа кроз крвне судове, што на површини тела ствара вибрације. Њих можемо да меримо помоћу сензора и на темељу тога утврдимо многе медицинске аспекте кардиоваскуларног система“.

Веома остељиво мерење пулса

Мала кутијица је постављена испод кревета. Kада срце пумпа крв кроз вене, површина коже се минимално надима. Тако можемо да меримо пулс чак и држећи прст рецимо на ручном зглобу.

То минимално подизање коже нови радар може да анализира мерењем са удаљености. Сензори су толико прецизни да тачно мере пулс, срчано оптерећење и брзину пулсног таласа, на основу чега може да се открије отврдњавање артерија, а тиме и ризик од можданог удара.

Ако срце више не куца правилно или постоје аритмије, нови уређај се оглашава алармом. Тако онда много раније могу да се предузму мере за спасавање живота.

Идентификовање епилепсије код новорођенчади

Овај истраживачки пројекат се за почетак фокусира на медицинско посматрање превремено рођене деце и новорођенчади. „Пре свега се концентришемо на епилептичке нападе. Претпоставља се да је неоткривена епилепсија одговорна за изненадну смрт новорођенчади у око 20 одсто случајева. Проблем је што се ти напади код мале деце често не дијагностикују, с обзиром да се моторички грчеви тада још не показују“, објашњава професор Kелпин.

Помоћу бесконтактног мерења са сензорима, деца се посматрају константно и без ограничења. Тако напад може да буде откривен довољно рано да би могло нешто да предузме.

Могућа примена и код оболелих од ковида-19

Ову технику је могуће применити и код пандемије корона-вируса, сматра Kелпин: „Мерењем откуцаја срца и дисања бесконтактно може да се утврди и телесна температура, па тиме и важни параметри за анализу здравственог стања како би се открила могућа инфекција коронавирусом“.

Тако је заражене особе могуће прегледати без директног контакта, чиме се смањује ризик од преношења заразе на медицинско особље.

Чак и смрт може да се предвиди

За сада се овај нови радар користи само на палијативном одељењу Женске клинике Ерланген. Онај ко је тамо смештен је неизлечиво болестан и ускоро ће умрети. Нови радар може и четири дана раније да утврди предстојећу смрт. Тако пацијенти и чланови њихових породица знају када је дошао тренутак да се опросте једни од других.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво