Читај ми!

Бадем - свакодневно по 45 грама, за љубав, срећу и здравље

Током истраживања научници „American Heart Association“ открли су да је често конзумирање орашастих плодова важно у превенцији ризика од појаве високог крвног притиска, као и других кардиоваскуларних болести. Неки научници сматрају да бадем делимично штити и од карцинома.

Бадем представља традиционални лек који се користи на Блиском истоку, а његове благодети су и научно доказане. Садржи велику количину витамина Е, који има антиоксидативно дејство. Користи се и у козметици, за лечење акни и подмлађивање коже.

Бадем је врста дрвета пореклом из Ирана и околних земаља, али широко узгајан на другим местима. Бадем је такође име јестивог и широко гајеног семена овог дрвета. 

Смањује холестерол и делује на дијабетес

Људи који су оболели од дијабетеса типа 2, свакодневним узимањем бадема, показали су у анализама побољшање физичког стања.

Бадем помаже у прочишћавању артерија и смањењу холестерола.

Препоручљив у трудноћи

Врло је важно узимати бадеме током трудноће. Деца чија су мајке узимале бадеме постижу  боље резултате на тестовима интелигенције.

Бадеми се често препоручују женама после порођаја, за бржи опоравак организма.Свакодневно конзумирање 45 грама бадема чува срце, док 30 грама садржи исту количину калцијума, што је еквивалентно четвртини млека из млека.

Бадем се сврстава у групу коштуњавих плодова, као што су кикирики и ораси, а близак је кајсијама, вишњама, бресквама и шљивама.

Порекло бадема

Благотворно дејство бадема на људски организам проучавали су људи још у древној Кини. Из ове регије бадем донесен у Европу где је доживео глобалну експанзију. У Шпанију и Португалију, бадеме су донели арапски трговци, док су Французи још у 14. и 15. веку бадемово млеко користи за припрему финих пецива и препарата.

Стари Римљани су на венчањима на младу и младожењу бацали бадеме као симбол плодности. Овај обичај касније се проширио на Европу, у којој је бадем симболизовао не само плодност, него и љубав, добро здравље и срећу.

Швеђани га и данас користе за Божић. Један бадем сакрију у пудинг од пиринча, верујући да ће онај који га пронађе, имати среће током наредне године.

Бакар, манган, магнезијум, фосфор, цинк, калцијум, гвожђе - сви заједно налазе се у плоду бадема. Поред тога, бадем је извор витамина Е и Б комплекса - тиамина и рибофлавина.

Не само што чува наше срце, снижава холестерол, одржава ниво гвожђа у нашем организму, бадем има повољно дејство и на сперматозоиде.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво