Читај ми!

Црвена краљица здравља - цвекла

Неретко квргава и са помало прљавштине, односно земље по себи, цвекла не делује увек привлачно. Ипак, ово поврће крије много тога корисног за наше здравље.

„Цвекла је посебна, и реткост је да неко поврће као што је цвекла има толико широку лепезу хранљивих састојака и антиоксиданата", рекла је нутриционисткиња Камил Скода. 

А уз правилну припрему, цвекла такође може бити изненађујуће укусна.

Боју цвекла добија од беталаина, који садржи антиоксиданте.

Антиоксиданти су природна једињења која штите ваше ћелије од оштећења.

Могу смањити ризик од срчаних болести, рака или других болести.

Цвекла има и противупална својства, наводе стручњаци, а благотворна је за оне који имају проблеме са дијабетесом, високим крвним притиском, астмом и гојазношћу.

Цвекла поседује и влакна која могу помоћи у контроли нивоа шећера у крви, одржавању здраве тежине, смањењу холестерола.

„Цвекла садржи и нитрате који помажу у ширењу крвних судова а то може помоћи код крвног притиска, и повољно утицати на рад мозга", додала је Скода.

„Када је реч о витаминима и минералима, цвекла је добар извор фолата, витамина Б који је посебно важан током трудноће. Такође је добар извор калијума, магнезијума и витамина Ц", објашњава Скода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво