Антибеби пилуле - са или без рецепта?

Највећи број нежељених трудноћа резултат је нередовног узимања антибеби пилула и непримењивања лекарских савета. Стручњаци се споре шта је оптимално решење - дугорочне контрацептивне методе или уклањање препреке, то јест обавезног лекарског рецепта за антибеби пилуле.

Учинити пилуле за контрацепцију доступним без рецепта неће смањити број нежељених трудноћа, сматра једна струја британских лекара.

У анализи објављеној на вебсајту Британског медицинског часописа, ауторка Сара Џарвис, професорка на Краљевском медицинском колеџу, тврди да је за највећи број нежељених трудноћа у Великој Британији, посебно међу тинејџеркама, главни кривац нередовно узимање антибеби пилула и избегавање праћења упутстава лекара.

Резултати истраживања гинеколога,сексолога и психолога показали су да више од половине жена, које користе пилуле као једино средство за спречавање трудноће, бар једном или два пута у току сваког циклуса „промаше" дан за узимање пилула док близу четвртине једноставно заборави да их узме три, па и више пута.

Ове жене, тврде лекари, три пута чешће су изложене ризику да нежељено затрудне од жена које пилуле узимају редовно - преноси часопис Woman's Health.

Професорка Џарвис је указала да је доступност антибеби пилулама без рецепта до сада мало утицала да се смањи број нежељених трудноћа међу адолесценткињама.

Оптимално решење налази се у дугорочној контрацепцији коју пружају спирала, али и друга средства која се имплантирају под кожу или се дају у виду инјекција, уверена је професорка Џарвис.

Према њеним речима, ова средства делују између три месеца и три године и погодна су зато што њихова употреба не зависи од тога хоће ли их корисница редовно узимати.

Управо то их чини много поузданијим од контрацепцијских средстава за оралну употребу, подсетила је професорка Џарвис.

„Повећање коришћења поузданих средстава која не зависе од тога хоће ли се корисница сетити да их узме, више него ослањање на потенцијално непоуздана средства до којих се лако и брзо долази, једини је кључ за потпуно успешну контрацепцију", сматра професорка Џарвис.

Међутим, доктор Данијел Гросман из организације за репродуктивно здравље "Ibis Reproductive Health" процењује да је обавеза да се поседује лекарски рецепт за многе жене препрека да се домогну најједноставније и најјефтиније контрацепције која, при том, не изискује одласке код гинеколога. 

„Ако владе земаља у развоју заиста желе да се у њиховим земљама смањи број нежељених трудноћа и смртност мајки и новорођенчади, олакшана и поједностављена доступност јефтиним оралним контрацептивним средствима је од виталног значаја", закључио је доктор Гросман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво