Читај ми!

Хоће ли у Француској ускоро бити забрањена провера невиности

Француска је подељена око планова да се у тој земљи забрани пракса „провере девичанства“. Учесници кампање која заговара укидање таквих провера поступак називају варварским, док други упозоравају на могуће последице одлуке о забрани.

Жене у најмање 20 земаља подвргавају се „тестовима невиности", понекад на силу, док их породице, партнери или потенцијални послодавци користе за процену њихове врлине, части или друштвене вредности, наводи Светска здравствена организација (СЗО).

Из те организације додају да се у Европи, такве провере врше и у Белгији, Холандији, Британији, Шведској и Шпанији. 

У Француској проверу девичанства најчешће користе у муслиманској заједници, а такође се примењују и у неким ромским породицама које желе доказ о девичанству пре венчања, пише Ројтерс.

У Уједињеним нацијама истичу да та пракса крши људска права, као и да јој „нема места у савременом друштву".

У Француској се иначе полемише и о последицама предложене забране таквих тестова, а дебата о закону који се односи на припаднике Ислама у тој земљи, треба да се одржи у парламенту следећег месеца.

Лекари кажу да би усвајање забране могло да доведе до тога да жене почну да трагају за оним ко би их прегледао „на црно" и то по много већој цени, и да би забрана повећала ризик од насиља у породици, односно партнера или његове породице „ако им недостају докази".

Докторка Гада Хатем-Гантзер, гинеколог у Паризу сматра да би забрана могла да „несумњиво промовише црно здравствено тржиште које ће неки скупо наплатити".

Пре него што изда „сертификат о невиности", лекар обично прегледа женски химен.

Није познато колико се оваквих тестова врши сваке године, али лекари кажу да углавном контролишу тинејџерке или девојке, често под притиском породице.

„Не постоје подаци, било званични или незванични о броју захтева за издавање сертификата о невиности. Лично имам око два до четири захтева годишње. То су скоро увек врло младе девојке које доводе њихове мајке", рекла је гинеколог из Париза Мартина Хачуел.

Казна од 15.000 евра 

Лекари кажу да се девојке плаше одбијања, ако не могу да породици пруже доказ невиности, у заједницама где се традиционално забрањују сексуални односи пре брака.

Француска влада не прикупља такве податке, али истраживачки центри и статистичке групе кажу да та држава има највећу муслиманску мањину у Европи: око пет милиона, односно и до осам одсто становништва.

„Сертификати о невиности могу помоћи у заштити жена, за које се сумња да су имале неприхватљиве сексуалне односе за њихову заједницу, од могуће одмазде. Ако желите да се бавите овим питањем, жене морају да буду збринуте, а не спречене да имају папир који им је потребан за спас живота" поручила је Лиза Хамер из француског феминистичког колектива за емигранте.

Према нацрту закона, председник Емануел Макрон предлаже годину дана затвора и казну од 15.000 евра за сваког медицинског стручњака који изда потврду о девичанству.

Француска министарства унутрашњих послова и здравља нису била доступна за коментар.

У отвореном писму француским медијима, група од 10 лекара назвала је тестове варварским, заосталим и сексистичким.

Али, рекли су и да би њихова забрана могла бити још гора опција, јер се боје да би жене могле бити у опасности без њихове потврде.

Докторка Хатем-Гантзер сматра да је један од обавезних корака у ситуацији у којој је испречена дубоко укорењена традиција - образовање.

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво