Читај ми!

И током поста храна треба да буде разноврсна, тако чувамо имунитет

Божићни пост почиње 28. новембра и траје до 6. јануара 2021. године. Пост подразумева прелазак на другачији режим исхране. Не треба заборавити да је пандемија коронавируса тренутно у свом најјачем замаху и да је организму неопходна храна која ће му обезбедити јак имунитет, са доста витамина, пре свега витамина Де.

Како испоштовати пост, а сачувати здравље и имуни систем? Како постићи баланс у исхрани и имунитету пошто је актуелна епидемија коронавируса. Гостујући у Јутарњем програму нутриционисткиња Тања Бакрач истакла је да пост подразумева изостављање намирница животињског порекла и треба да буде разноврстан. Важно је да водимо рачуна да унесемо довољно нутријенета, беланчевина, масти и угљени-хидрате.

„Пост не треба да буде једноличан да не бисмо смањили имунитет и да не би дошло до проблема са здрављем. Посебно је важно не избегавати доручак. Током поста треба узимати намирнице које су свеже и садрже витамине, минерале и влакна", истакла је нутриционисткиња Тања Бакрач.

Имуни систем нас чини јаким и пружа нам могућност да се одбранимо од вируса и бактерија. Како припремити организам за пост и прелазак једног начина исхране на други?

„Тај прелазак треба да буде постепен како би свој дигестивни тракт припремили за измене у исхрани. Индустријску храну треба свести на минимум у исхрани, а што више узимати свежу храну.Ткао ћемо се и психички и физички осећати боље", истакла је нутриционисткиња.

Додаје да током поста може доћи до мањка витамина Де у организму, јер се не узимају млечни производи. Он је значајан за имунитет па је потребно јести рибу или узимати суплементе тог витамина. Важанни су и витамин Бе 12, и витамин Це.

Ко не би смео да пости због ризика за здравље?

„Важно је добро осмислити пост, не би требало да посте деца и реконвалесценти. Идеја поста је да јачамо себе, дух и вољу и ако се осетимо слабо можемо прекинути пост док не ојачамо", истакла је нутриционисткиња Тања Бакрач.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво