Читај ми!

Све што можеш данас остави за сутра – да ли је то ваш животни мото

Проблем одлагања и одуговлачења, или како се то у психологији зове, прокрестинације, постоји од почетка времена. Међутим, сталним одлагањем обавеза можда одлажемо бољу будућност, јер чекајући боља времена, у ствари, губимо време.

Хесиод, грчки песник који је живео у VIII веку пре нове ере, једном је рекао: „Не одлажите свој посао за сутра и прекосутра. Јер тром радник не пуни свој амбар, ни онај ко одлаже свој посао; они раде, али човек који одлаже посао увек се бори са катастрофом“.

Људи су сјајни у прављењу планова, постављању рокова и смишљању нових циљева, али ужасни у њиховом спровођењу, наводи колумниста портала Медијум.

Свако наше и најупорније одуговлачење увек нам се чини крајње оправданим – и зато се опиремо до последњег тренутка или до тренутка када неко од нас захтева да нешто урадимо.
Ово је нешто што мучи све људе, па чак и највеће стручњаке.

Данас, одмах – не сутра, следеће недеље или следећег месеца

Одлука да већ данас будете успешни ставља вас у бољи положај да бољи живот живите одмах.

„Ако предуго одлучујете шта ћете урадити са својим животом, открићете да сте то већ учинили“, опомиње нас Џорџ Бернард Шо.

„Ако сте данас избегли одговорност, нећете моћи и сутра“, упозорава Абрахам Линколн.

Навика одлагања важних задатака може вам ускратити велике могућности да зарадите више, закључите одличан посао, промените посао или упознате особу која би вероватно могла играти значајну улогу у вашем животу.

„Навика сталног одуговлачења је одличан сведок свих изгубљених прилика, пропуштених рокова, неуспелих веза, па чак и новчаних губитака који су настали само због једне гадне навике одлагања ствари док често не буде прекасно“, пише Стивен Ричардс у својој књиз Тајна како почети: Стратегије како победити одлагање.

Чекај ме, сигурно нећу доћи

Већина људи зна шта је добро за њих. Знају све добре навике које ће их учинити срећним, ефикасним и омогућити им да „живе живот пуним плућима“.

Нико не избегава да промени навике зато што не зна о њиховој вредности, већ зато што чека да буде мотивисан, надахнут или да се осећа боље како би коначно започели.

Лоша вест је да се никада не можемо осећати довољно мотивисани да било шта учинимо. Ако чекамо да спољне силе задовоље све наше психолошке потребе, начекаћемо се врло дуго.

Ако се ослањате на мотивацију да бисте изградили бољу будућност, све ће трајати дупло дуже. Ако се ослањате само на снагу воље да бисте постигли неке ствари или постали боља верзија себе, осуђени сте на неуспех.

Ако сте себи икада рекли – „Морам да читам више“, „Желим да почнем да вежбам“, „Морам да уштедим више новца“ или „Желим да се усавршавам“ – морате предузети кораке који се могу предузети, направити распоред, на пример, да бисте побољшали шансе за почетак.

И предузимајте мале, али доследне акције сваког дана како бисте се приближили свом циљу. Да бисмо наставили са оним што смо наумили, Џејмс Клиар препоручује да смањимо „трење“ на почетку. Почните, без обзира колико, макар и мало.

Почетак је тежак

„Почетак је увек најтежи, зато олакшајте почетак. Једном кад започнете, посао ће бити мање болан. Не размишљајте одмах о резултатима, док не научите да не одустајете“, тврди др Амит Абрахам.

Одуговлачење и одлагање, по Виктору Киаму, су атентатори на добре прилике. „Одуговлачење је такође супртилан облик корупције – квари драгоцено време“, напомиње др Абрахам.

Сада је време за извршење тог задатка. Позовите одмах, сада је време да се закључи тај посао. Сада је време за почетак тог мучног пројекта. Сада је најбољи тренутак да усавршите своје вештине и унапредите своју каријеру.

Прилике долазе и одлазе, зграбите оно што имате сада не касније и преокрените ствари сада не касније. Направите ту надоградњу већ данас, ако заиста то желите да учините. Почните да постављате приоритете и закажите оно што је данас потребно и сређено.

Малим корацима, али упорно

Не дозволите да вас одуговлачење савлада. Ваш живот се тренутно догађа. Не одлажите бољу будућност. Учините добар покушај у правцу својих снова, а не добар изговор.

„Не можете само да укључите креативност попут славине. Морате бити у правом расположењу. Какво је то расположење? Паника у последњем тренутку“, пита се Бил Витерсон.

Живот је прекратак да бисмо чекали сјајан дан за улагање у бољи живот.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво